FORUM CVECARA
Октобар 20, 2014, 12:17:07 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
 
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Testa - pizze, kiflice,pite ...  (Pročitano 7561 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2523



« poslato: Октобар 08, 2010, 07:29:24 »



uzmem lepo isecem hleb onda spremim u tanjiru smesu sira i jaja,onako da bude ni mnogo tecno ni mnogo gusto,sa tim premazem parcice hleba i posle redjam salamu,sunku,sta ko zeli kackavalj,pecurke i origano i super je #zmirko#


i malo zapeces , zaboravio si da napises ... ili ne ??


 #ahaha# jao pa da,to sam zaboravio,mislio sam da se podrazumeva,i zaboravio sam da napisem da stavljam i kecap,posto stavljam bas dosta kecapa ja prvo stavim da se sve zapece pa onda stavim kecap i vratim u rernu da se jos malo pece,a moze i kecap kad i sve drugo #zmirko#
Sačuvana

Nerro
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 906


Beograd


« Odgovor #1 poslato: Октобар 08, 2010, 08:16:19 »

Evo isečka iz mog Vodiča za Rim i okolinu.

"Novembar u Rimu"

"Napulj je kolevka pizze. A priča o njenom nastanku je veoma zanimljiva. Jednom je kraljica Margareta bila jako gladna, pa je od kuvara zatražila da joj nešto odmah spremi. Kako je bilo malo vremena, kuvar je napravio testo za hleb i odozgo stavio paradajiz, začine, bosiljak, maslinovo ulje i mozzarelu. Tako je ova pizza i dobila ime po kraljici Margareti. Ovo je bila osnovna pizza, a posle nje, dodavanjem raznih sastojaka, nastale su druge. A kad jednom probate pravu napuljsku pizzu ni jedna druga vas neće zadovoljiti.
Pasta je prilično rasprostranjena na jelovniku, a i hleb se dosta jede. I jedino napolitanci jedu toliko hleba, kao i mi. Špageti sa plodovima mora, omiljeno su jelo primorskog juga Italije. A tu su i čuvene lazanje «napoletana». Čuveni sir Mozzarela potekao je iz Napulja. Ovaj proizvod je zaštićen i nosi oznaku ORN – Originale Napoli. Zato, ako vam se jede dobra pizza, svratite u «Michele» jednu od najpoznatijih picerija u gradu, gde se može probati prava pizza napoletana. Jedna od najstarijih i najposećenijih je picerija «Lombardi», u kojoj je na meniju prava napolitanska kuhinja. Za ljubitelje morskih plodova, tu je poznati restoran «Margellina», koga će nam svi toplo preporučiti."

E ovako svi koji putuju sa mnom dobiju "Uputstvo" i znaju gde se šta može videti, a i pojesti.
Ovo sam se zadesila pre par godina u Rimu, pa smo napravili jednodnevni izlet za Napulj i Vezuv. Joj što je bilo lepo. A pizza je stvarno najlepša na svetu.

Sačuvana


temly
Jr. Member
**
Van mreže Van mreže

Lokacija: Zr
Poruke: 61



« Odgovor #2 poslato: Октобар 08, 2010, 09:27:19 »

KUPUS KIFLE

TESTO:1kg brasna,3dcl mleka,kvasac,3dcl tople vode,2dcl ulja,kasicica soli
FIL:margarin,3 zumanceta,kasika soli,250gr sira ili milerama.
Kilogram brasna umesiti sa 3dcl mleka u kome je rastopljen kvasac,3dcl tople vode,2 dcl ulja,kasicicom soli i 2 kasicice secera.Dobro umesiti i ostaviti da odstoji 15 min.
Testo podeliti na 4 jufke i razvuci ih na debljinu od oko 2mm oklagijom,u pravougaonik.Nafilovati,urolati i iseci u cik-cak da se dobiju trouglovi.Poslagati u podmazanu tepsiju da odstoje 1 sat.Premazati jajetom i peci na 200 stepeni.
FIL:umutiti margarin sa 3 zumanceta i kasikom soli.dodati 250gr sira.Sve dobro sjediniti da ne bude grudvica.Ako je fil redak dodati malo brasna.



Sačuvana

Nerro
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 906


Beograd


« Odgovor #3 poslato: Октобар 10, 2010, 04:29:02 »

Pogača sa jogurtom

Umesiti 2.5 šolje brašna, 1 prašak za pecivo, 1 šolju jogurta, 1/2 šolje
ulja.
Zamesiti testo. U testo dodati 200 gr. rendanog parizera i supenu kašiku
susama. Sve ponovo izmesiti par minuta. Staviti u pleh da odstoji 30 mi-
nuta. Zagrejati rernu na 220 stepeni i peći oko 30 minuta. Pred kraj pre-
mazati jajetom i posuti sirom.

Kukuruzni hleb

Podmazati cetvrtasti pleh od 20-tak cm i ostaviti sa strane. Ugrejati pecnicu na 200stepeni C.U posudu sipati 120g psenicnog brasna, 1kafenu kasicicu soli i 1 kaf.kasicicu sode bikarbone. Promesati viljuskom. Dodati 120g kukuruznog brasna i 60g secera. Sipati zatim lagano ulupana 2 jajeta, 1dl mleka i 60g rastopljenog maslaca. Prstima ili varjacom zamesiti suve sastojke s tecnoscu dok ih sve dobro ne izmesate.Sipati kasikom ovo zitko testo u pleh,rasporedjujuci ga po dnu pleha pljosnatim nozem. Peci oko 20-25 minuta ili dok gornja kora ne dobije tamno zlatnu boju.

JEČMENI HLEB

- 750 gr ječmenog brašna
- paketić kvasca
- 30gr meda
- kašičica soli
- 30 gr putera ili margarina

Izmešajte kvasac sa medom i malo tople vode, pa ga ostavite na toplom da uskisne. Brašnu dodajte so i omekšali puter, pa ga umesite sa uskislim kvascem i mlakom vodom po potrebi. Testo dobro izradite rukama, pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite jedan sat da narasta. Tada ga ponovo premesiti, oblikujte hleb, a na gornjoj strani okruglog hleba nožem napravite šaru u obliku rešetke. Hleb stavite u podmazan pleh da odstoji još 20 minuta, pa ga pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.


Pita-bread

750 g brašna pomešanog sa 1/2 kesice praška za pecivo
2 kašičice suvog kvasca
kašičica šećera
0.4l VRUĆE vode (dobro ste razumeli)
so
mleveni kim po ukusu
2-3 kašike maslinovog ulja + ulje za premazivanje posude

U posudu stavite kvasac, šećer i VRUĆU vodu (iako vam ovo zbog kvasca nelogično zvuči), promešajte dok se sve ne rastopi, pa lagano dodajte brašno dok sve ne utrošite, mešajte varjačom, pa dodajte so, kim i ulje. Treba vam lepa, jednolična, nelepljiva smesa. Prebacite smesu u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom sat vremena. Malo premesite, a u medjuvremenu zagrejte rernu na najjače u rernu stavite plitak pleh, (može i naopačke), da se zagreje i on. Pravite lepinjice, razvaljajte ih što tanje (4-5mm), pa poprašite svaku s malo brašna, višak otresite (ovo da se testo ne lepi, jer pleh ne podmazujete). Stavite lepinje pažljivo na vruć pleh, pa brzo u vrelu rernu! Lepinjice bi trebalo da se dobro naduvaju i postanu svetlo smedje (ovo bude jako brzo, jer su tanke - ne ostavljajte ih bez nadzora ). Onda su gotove, vadite ih, stavljajte sledeće.
I uživajte!


Pogača cvet




Staviti jednu kocku kvasca u dva deci toplog mleka, kad pocne da radi dodati dva deci mlake vode , tri zumanca, jednu kafenu soljicu topljenog margarina, jednu kafenu soljicu ulja, soli po ukusu i brasna toliko da ispadne malo tvrdje testo. Kad se dobro umesi podeliti na sest jufki. Razviti oklagijom koru velicine tepsije i staviti je u podmazan (margarinom) pleh, premazati margarinom koru pa razviti sledecu, premazati i tako cetiri jufke. Petu razviti malo vecu tako da sa strane moze da se poduhvate one ispod i nju ne mazati. Ostrim nozem iseci kao burek na osmine ali ne do ivice tepsije ( da ostane otprilike santimetar) i iz sredine podviti prema ivici. Sestu jufku staviti u sredinu. Premazati zumancetom, posuti susamom, sacekati oko pola sata pa peci. Nadam se da sam dobro objasnila
Sačuvana


Nerro
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 906


Beograd


« Odgovor #4 poslato: Октобар 10, 2010, 04:39:41 »

Mini pice

U ½ l.mleka dodati parče kvasca, 2 kašike soli, 1 kašičica šećera, 1 jaje, 1 šoljica zejtina, 1 kg brašna. Zamesiti, ostaviti malo da nadođe, razvući oklagijom i vaditi nekom širom čašom ili šoljom ili malom činijicom pice.Ređati ih u podmazan pleh.
Odozgo ih premazati mešavinom od 5 jaja, narendanom salamom i ½ kg sira (origano). Super su kad se prave za decu, jer ih dobijete puno, a kečapom nacrtate oči i usta, dobijete smajli ili nacrtate cvetić, srce itd...

Pizza

"Svi koji su krstarili Italijom znaju da najbolje picerije otvaraju vrata tek po podne. Zašto? Zato što tokom prepodneva ceo personal pažljivo i u malim količinama pravi dobro testo! Testo, naravno, može da se "zdrlja" za tili čas, a rezultati su katastrofa. Ovo je recept koji sam "ukrao" u piceriji svog prijatelja u Padovi (staroj više od 200 godina), koji traži malo više pažnje i vremena, ali su zato rezultati glavobolni. Dajem ga u količini za 6 osoba (što najčešće pravim). Andiamo!

- 800 gr. brašna OBAVEZNO prosejati, odvojiti hrpicu od oko 100 gr., napraviti rupu u sredini i sipati 40 gr. kvasca rastopljenog u malo tople vode. Izmešati dobro u kuglu koja se sa vrha raseče kao krst, stavi u sud, pokrije krpom i ostavi pola do sat na toplo mesto. Naraslo testo vraća se u veću hrpu brašna sa rupom u sredini, pokriva brašnom i mesi uz lagano dodavanje tople vode (da se ne stvore grudvice)i dobar prstohvat soli. Mesi se dok testo ne postane glatko i lepo rastegljivo i prestane da se lepi za ruke. Iseče se na šest (ili koliko već) komada, formira u loptice, pokrije krpom i ostavi da raste dok ne udvostruči veličinu. Dalje se svaka loptica formira snažnim stiskanjem dlanovima (nikakve oklagije i sl.)do odgovarajuće veličine. Italijani razlikuju dve vrste testa (podloga). Napolitansku debljine 3-4 mm sa lako podignutim obodom koji tokom pečenja slobodno naraste i čuva sadržaj, i rimsku koja je debela najviše 3 mm i bez podignutih ivica. Koristi se za pice koje nemaju puno tečnog sadržaja. Ovo bi bio PRAVI recept za testo za one koji nisu lenji i mnogo gladni. Još jedan koristan savet. Nikada nemojte da zaboravite da središnji deo pice pre postavljanja bilo kakvih sadržaja namažete maslinovim (ili drugim) uljem! Huh! "
Sačuvana


Nerro
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 906


Beograd


« Odgovor #5 poslato: Октобар 10, 2010, 04:41:06 »

Pizza Pasta - Bolonjeze

Za ovu pizzu potrebno vam je uobičajeno testo za pizzu, skuvana i pripremljena pasta Bolonjeze.

Napravite testo kao za svaku pizzu, a onda preko njega stavite pastu i ubacite u rernu ili peć da se zapeče.
Obavezno preko stavite narendani kačkavalj ili parmezan.

Prijatno!


Sačuvana


Nerro
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 906


Beograd


« Odgovor #6 poslato: Октобар 10, 2010, 04:43:42 »

Urnebes proja

(Vreme pripreme: 60 minuta)

Sastojci:
za 4 porcije
* 1 čaša kiselog mleka
* 1 čaša ulja
* 1 čaša pšeničnog brašna
* 1 čaša kukuruznog brašna
* 4 jaja
* 1 prašak za pecivo
* so
* 150g šunke (ili parizera...)
* 150g sira
* 2-3 krastavca
* 1 kaf. kašika origana

Način pripreme:

Umutiti ulje, brašno, jaja i prašak za pecivo i dodati šunku, sir, krastavce i origano.
Dobro podmazan pleh zagrejati, sipati masu, peći do rumeno-zlatne boje pa JESTI i ne zaboravite za to vreme treba i DISATI.


Španska pita


Umutiti 3 jaja i umešati sa: 3 šoljice zejtina, 3 šoljice vode, 3 šoljice brašna, 3 šoljice projinog brašna, 250-300 gr.sira, 1 pr. za pecivo.

Iseći na kockice : 150 gr. šunke, 2-3 kisela krastavčića, 2-3 paprike iz turšije (crvene).

Sve izmešati, sipati u podmazanu vatrostalnu posudu i peći u rerni.



Proja sa suncokretovim semenkama


Umutiti po 2 solje piva i brasna (pola kukuruznog, pola psenicnog), dodati solju ulja, so, prasak za pecivo.

U kalup za proju staviti saku oljustenih suncokretovih semenki, naliti smesu za proju, i odozgo posuti semenkama suncokreta i susamom.
Peci u vreloj rerni.

ZALOGAJCICI OD KUKURUZNOG BRASNA

Potreban materijal:
jedna i po solja psenicnog brasna, 3/4 solje kukuruznog brasna, 2 kafene kasicice praska za pecivo, 1/2 kaf. kasicice sode bikarbone, 1/2 kasike ( supene )secera, 1 kaf. kasicica soli, 2 jajeta, 1 solja jogurta, ulje za przenje
- Pomesati brasno ( i jedno i drugo ) sa praskom za pecivo, sodom bikarbonom, secerom i solju. U drugoj posudi izmesati jaja i jogurt, pa dodati brasnu i promesati. Vaditi smesu kaf. kasicicom i sipati u vrelo ulje. Przeno stavljati na papirni ubrus da se ocedi visak masnoce
Sačuvana


sonjam69
Full Member
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 117



« Odgovor #7 poslato: Октобар 10, 2010, 07:15:59 »

Carska pita

4 jaja,
1/2 čaše od jogurta ulja,
1 jogurt,
2 čaše od jogurta brašna,
150 gr.seckane šunke,
150 gr. sira,
150 gr.seckanih kiselih krastavčića,
malo origana.

Sve sastojke promešati, sipati u podmazan sud a odozgo staviti susam i staviti da se peče. Seći na kockice.
Sačuvana


sladzana
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Obrenovac
Poruke: 1084



« Odgovor #8 poslato: Октобар 15, 2010, 12:11:40 »

                        POSNE KIFLE

Odmeriti 1.100 gr brasna,1/2 l vode 1 kocka kvasca,3 kasike secera,3kasicice soli,3 solje od crne kafe ulja i 1 pecivo.
U manji sud sipati malo mlake vode od izmerene kolicine,dodati 1 kocku kvasca,ome 3 kas.secera i nekoliko kasika brasna takodje od izmerenog.Kad je kvasac nadoso umesiti testo od vec pripremljenih namernica.Testo pokriti krpom i ostaviti na tiplo mesto da nadodje.Kad je testo nadoslo izlupati ga rukom i ostavoti opet jos malo da nadolazi.Odvojiti testo na loptice iseci kvadrate i uviti kifle,pa svaku premazati vrelom vodom i posuti susamom(malo ga rukom utabati da ne ispada)
Sačuvana


Snaev
Full Member
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 163



« Odgovor #9 poslato: Мај 25, 2011, 09:45:20 »

:smesko: LUDO TESTO  

 Evo jedno testo da budemo sve dobre domaćice.Mogu se praviti štrudle,krofne,mekike,uvijati u viršle...Testo može da stoji 7 dana u frižideru.1/2 l.mleka,2 mala jogurta,4 supene kašike ulja,2 sup.kašike šećera,1 sup.kaš.soli,1 mali kvasac i 1 prašak za pecivo,1 1/2kg otprilike mekog brašna.Sve zamesiti ,staviti u 2 najlon kese  da stoji u frižideru 3 sata .Tad praviti šta želite.PRIJATNO! #kisic#
Sačuvana

Yuli
Sr. Member
****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Prijedor
Poruke: 265


Obožavam prirodu, druženje, poeziju, muziku...


« Odgovor #10 poslato: Октобар 06, 2011, 07:31:11 »

U mojoj kući je pizza omiljena, čak je naučio spremati i moj sin, a po mojoj preporuci (pošto sam često odsutna).  #haha#

Ja je pripremam na ovaj način: uzmem mekog brašna, otprilike 500g, dodam soli, malo šećera i kesicu instant kvasca, može

pola kockice svježeg (ako se ne stavlja instant), dodajem mlake vode i malo ulja i kašikom, dobro izmiješam sastojke, da bude

malo gušće. Ostavim da tijesto nadođe, pa opet izmiješam kašikom. Uzmem okruglu, veliku tepsiju, uspem ulje i istresem

obrađeno tijesto. Prekrenem ga u ulju, i pošto je mekano, dobro ga rastanjim po cijeloj tepsiji. Premažem kečapom ili sosom

od paradajza (koji malo razrijedim mlakom vodom), zatim redam nadjev, ko šta voli, usitnjenu šunku, kobasicu, gljive i sve to

dobro prekrijem rendanim sirom. Ja volim gaudu, ali i bilo koji sir koji se dobro otapa. Pospem origanom, može i malo bosiljka,

ko voli. Izbodem viljuškom da se tijesto ravnomjerno ispeče, pečem na najjačoj temperaturi, dovoljno je peći 10 minuta.

Kad izvadim iz rerne, pustim da se malo prohladi pa tek onda siječem na trokutiće. Ako neko voli više kečapa ili nekog drugog
 
dodatka, može se dodati prije posluženja.  #kisic#

Dobar vam tek!   :kul: #kisic#
Sačuvana

miroslav
Sr. Member
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 453



« Odgovor #11 poslato: Јул 11, 2012, 01:05:07 »

Mnogo price a malo slika piizze,da  vidimo kak to izgleda, da nam idu sline na usta.Moracu ja da stavim  kad bude zena spremala.
Sačuvana

Liza2
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 891


Surcin


« Odgovor #12 poslato: Јул 11, 2012, 06:59:52 »

Miroslave da znaš da si u pravu ,čitajući recepte meni pošla voda na ustaiako baš i nisam neki ljubitelj picce #kisic#
Sačuvana

Ko u čuda veruje taj čuda i stvara.

miroslav
Sr. Member
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 453



« Odgovor #13 poslato: Јул 31, 2012, 05:12:03 »

Pica-Kapricoza- ovako izgleda pecenaIsto to ali ovo je -Preklapaca-
Sačuvana

valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4554


Valjevo


« Odgovor #14 poslato: Јул 31, 2012, 08:52:01 »

 #ruckic#
Sačuvana


Jovo
moderator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Vitkovac - Kraljevo
Poruke: 3600



« Odgovor #15 poslato: Јул 31, 2012, 10:04:53 »

Malopre sam pogledao ovu temu pa vidim prva poruka ona moja pica na hlebu,pa posto sam je veceras pravio resio sam da je slikam,korak po korak,slike su malo losije jer su sa telefona #zmirko#

Kao prvo treba vam hleb :smesko:



Gore sam napisao da na hleb stavljam sir i jaja,medjutim moze i kecap ili samo jaja #zmirko#



Onda ide salama



Pa kackavalj



Pa pecurke i origano



Onda se stavi u rernu na maksimum i malo se zapece,meni je orijentir kackavalj,kad pocne da dobija narandzastu boju izvadim pleh i stavim kecap.To mozete da uradite i pre nego sto stavite u rernu,ali posto ja volim kecap stavljam dosta pa se ne bi ispeklo sve lepo da sam stavio na pocetku.Na kraju ovako izgleda.Prijatno :smesko:

Sačuvana

valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4554


Valjevo


« Odgovor #16 poslato: Јул 31, 2012, 10:31:09 »

Jovo kad se bude zenio ima da se otegne red udavaca do Kraljeva, fakultet, kuva , sredjuje dvoriste ......ko zna sta jos krije..... #ahaha#
Sačuvana


Jovo
moderator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Vitkovac - Kraljevo
Poruke: 3600



« Odgovor #17 poslato: Јул 31, 2012, 10:36:16 »

 :crvenko: #ahaha#
Sačuvana

miroslav
Sr. Member
****
Van mreže Van mreže

Poruke: 453



« Odgovor #18 poslato: Август 01, 2012, 11:18:30 »

 :smesko: #aplauz#
Sačuvana

valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4554


Valjevo


« Odgovor #19 poslato: Август 01, 2012, 11:28:58 »

Zaboravih da napisem isto ovako pravim ove mini pice samo umesto pecuraka stavim slaninicu ali ne onu kuvanu vec pravu domacu prosaranu cak je i sapunjara lepsa od one kuvane
Sačuvana


Nerro
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 906


Beograd


« Odgovor #20 poslato: Септембар 06, 2012, 10:01:36 »

 #novine# nešto novo iz moje kuhinjice:

Zapečena palenta sa semenkama

Ovo je moj recept, nastao po principu - šta imaš kod kuće, dodaj, oduzmi...i eto ih grickalice.

Potrebno vam je:

- kesa palente
- beli sir
- kačlavalj (ako imate)
- slaninica ili šunkica (ne mora)  #haha#
- semenke razne (golica, susam, lan, suncokret)
- so, biber
- 1 jaje

Priprema:

Skuvati palentu 8na gušće). Ostaviti da se ohladi (preporuka je da je prebacite u neku veću činiju jer vam treba prostor da je umesite, a i brže se hladi). E kad se prohladila, dodajete sve gore navedene sastojke, zamesite varjačom, a može i rukom, kako vam je lakše.
Masu razmesiti (ja stavim foliju, pa je malo nakvasim pa onda "razvijem testo" malo nakvašenim dlanovima. Sad, volja vam da pravite male pogačice (veličine kao vanilice, ili veće) ili sečete na kockice... Kako god želite.

U međuvremenu ste pripremili tiganjče, malo ulja i zagrejali ga i pržite palentu. Iz tiganjčeta vadite rumene pogačice i stavljate na papirni ubrus da upije višak ulja (ne preterujte sa uljem nema potrebe).

I voala... imate grickalice uz jogurt, kiselo mleko, sir, pivce...mogu da se grickaju i hladne.

PS. Ako vam ne treba cela količina odjednom, ispržite samo jedan deo, a drugi u plastičnu kutiju pa u frižider, može da bude i fini doručak.

Prijatno! #kisic#

Sačuvana


JovankaP
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Riđica
Poruke: 515


Riđica


« Odgovor #21 poslato: Фебруар 21, 2013, 10:04:42 »


 Sećate se dobrih starih salčića?Bogami su se moji ukućani baš obradovali #ruckic#
Sačuvana

valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4554


Valjevo


« Odgovor #22 poslato: Фебруар 21, 2013, 10:12:23 »

 #aplauz# #aplauz# #aplauz# :kisic:
Sačuvana


verb
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Obrenovac-Kragujevac
Poruke: 1701


da sam lepa lepa sam dal sam posla ili dosla ?????


« Odgovor #23 poslato: Март 27, 2013, 01:06:24 »

aj da pitam ove nase iskusne domacice a posebno bosanke  :skocko:
jel zna neka od vas za pitu "drolju" ili guzvaru? ja sam je jela kao dete u bosni a pravi: umesi se brasno, voda mozda jos nesto i te kore ispeku na smederevcu...uviju se u krug u tepsiju i osuse ...kad se pece preliju se mlekom i jos necim mozda kajmak...
ajde ako koja zna kako se ovo pravi da mi napise godinama mi se jede a nemam koga da pitam i nema na netu bar ja nenadjoh
Sačuvana

da sam lepa lepa sam ..dal sam posla ili dosla???

admira
Cvećar početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 37



« Odgovor #24 poslato: Март 28, 2013, 09:17:57 »

 :skocko:evo da se javi jedna od bosanki.Stvarno nisam cula za pitu drolju,pitala sam i svoju mamu , ni ona ne zna :smesko:,a guzvara je kod nas svaka pita koja se razvija na oklagiju.. #zmirko#hmm ,a ime joj zavisi od nadjeva....mogu pitati u kojem si je kraju Bosne jela...
Sačuvana

verb
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Obrenovac-Kragujevac
Poruke: 1701


da sam lepa lepa sam dal sam posla ili dosla ?????


« Odgovor #25 poslato: Март 28, 2013, 09:22:15 »

semberiji, bijeljina....ona nema nadev...znaci d.kore susene na smederevcu pa u krug u tepsiju...pece se i pred kraj prelije sa mlekom, uljem valjda...sve sam pretrazila nema nigde tog recepta...moja pokojna strina mi je to pravila kao detetu i 30 i nesto godina je nisam jela a sad i nemam koga pitati jer su ti stari pomrli a mladi ne znaju sem kupi i pravi..
Sačuvana

da sam lepa lepa sam ..dal sam posla ili dosla???

tanja82
Full Member
***
Na mreži Na mreži

Lokacija: Milići
Poruke: 133



« Odgovor #26 poslato: Април 17, 2014, 01:55:16 »

Mislim da se radi o pita koja se zove Maslenica.Kore se suše i zakepu na šporetu,redaju se jedna na drudu bez nadjeva ali se premazuju rastopljenim maslacem.Na kraju se zaliva.
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

Forum Cvecara Cvjecara Ema SarajevoBelgrade Gift Baskets Rukotvorine Iza Duge
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2011, Simple Machines | Srpski prevod: www.tnenad.net
Theme by hhy89
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.139 sekundi sa 24 upita.