FORUM CVECARA
Новембар 22, 2014, 11:03:04 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
 
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Posna jela, PREDJELA, PITE ...  (Pročitano 42547 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2523



« poslato: Октобар 08, 2010, 06:30:35 »

 #ruckic#
Sačuvana

Nerro
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 908


Beograd


« Odgovor #1 poslato: Октобар 08, 2010, 08:11:59 »

RATATULI

Dakle, ugrejte maslinovo ulje, dodajte sitno seckan beli luk (češnjak) i na rebarca sečen crni luk, pazite da ne zagori, bacite koje zrnce šećera, pržite na srednjoj vatri dok ne omekša. Izvadite luk, dolijte još malsinovog ulja, zagrejte pa ispržite ocedjen i na kockice isečen plavi patlidžan dok ne počne da menja boju, dodajte iseckanu papriku (zelenu, žutu, crvenu - lepo je kad se šareni tanjir  ), pa kad se paprika malo opusti, dodajte na kockice isečene tikvice, uz mešanje pržite dalje, pa dodajte onaj luk, i paradajz (oljušten i isečen na kockice), so, biber. Sve lepo izmešajte i ostavite 10-tak minuta na vatri, da se malo zgusne. Dodajte začinske travke po volji (peršun, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin, origano, šta volite.
Može hladno, može toplo, može samostalno, kao prilog.... ma sve može
Pazite da povrće ne zagori, i pazite da ga ne prekuvate.

A kad odgledate Diznijev crtać istog imena  možda rešite da spremite i Remijevu verziju ovog jela


Ugrejte rernu na 190˙C. Sipajte pire od paradajza na dno dublje posude koja može da se stavi u rernu. Dodajte iseckan beli i crni luk, i maslinovo ulje, pa promešajte. Dodajte so i biber.
Isecite plavi patlidžan, žute i zelene tikvice na tanke kriške (stvarno tanke, par milimetara). Izvucite dršku i seme iz paprike (babure), ali papriku nemojte rasecati, već je isecite tako celu popreko (na kolutove) takodje tanko. Preko onog pirea od paradajza složite povrće u krug, tako da svaka kriška viri pomalo ispod sledeće.... ne verujem da sam ikako objasnila... evo vam sličica







Prelijte maslinovim uljem, posolite i pobiberite. Pospite listićima majčine dušice. Prekrijte povrće papirom za pečenje, pa u zagrejanu rernu na oko 45 minuta. Gotovo!

I obavezno pogledajte film
Sačuvana


Nerro
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 908


Beograd


« Odgovor #2 poslato: Октобар 09, 2010, 04:22:38 »

VEGANSKA PASTETA (paté)

200g sitno iseckanog crnog luka
200g bilo kojih pecuraka(moze i iz zamrzivaca)
150g margarina(ili neke druge biljne masti)
100g iseckanih maslinki(bolje crnih)
15 tankih parcica nekog starog "bio" hleba ili dvopeka
60g pivskog kvasca u ljuspicama
so,biber,persun...zacini po zelji...

Isprzite luk na margarinu dok ne postane staklast,(ne na mnogo jakoj vatri da vam ne bi pregoreo margarin)i neprestano mesajte.Onda dodajte seckane pecurke i nastavite da przite na laganoj vatri.Nemojte da poklapate sud u kome przite da bi tecnost isparila.
Za to vreme stavite stari hleb ili sta vec upotrebljavate,da se natopi u vodi ili sojinom mleku ili u ohladjenom bujonu od povrca-po vasoj volji.Kad je sav hleb dobro upio tecnost cistom rukom istiskajte sada visak iste i dodajte u serpu na luk i pecurke.Onda przite jos nekoliko minuta ali na jakoj vatri neprestano mesajuci da bi se mesavina sad "prosusila".Dodajte maslinke i zacine po izboru.
SKLONITE SA VATRE i dodajte pivski kvasac u ljuspicama(trbalo bi da moze da se kupi u "bio" prodavnicama).
Mesajte sve dok ne dobijete homogenu masu,ali nikako nemojte da miksirate jer izgubicete teksturu.
Ako vam je paté za "javno" sluzenje prosipajte ga u odgovarajucu kalup-posudu da bi ste kasnije mogli lepo da ga isecete.A ako je za "licne" potrebe mozete da ga drzite i u tegli sa dobrim poklopcem.Takodje mozete i da ga zamrznete i iznesete iz zmrzivaca kad vam banu gosti.
Koristi se kao i svaka pasteta,meni je naj ukusniji sa kiselim krastavcicima i razenim hlebom.
I u ove dane posta,za vikend dobro dodje.
Sačuvana


Nerro
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 908


Beograd


« Odgovor #3 poslato: Октобар 09, 2010, 04:28:13 »

Posna sarma na moj način

- šolja integralnog pirinča
- šolja sojinih ljuspica
- šolja pšeničnih klica
- šolja raži
- šolja ovsa
- 2 kašike sušenog povrća
- 2 glavice crnog luka
- malo ulja
- so, biber, aleva paprika
- kiseli kupus

U prodinstan crni luk dodati namočene žitarice i sušeno povrće, po želji posoliti i dodati bibera. Sarme praviti kao i obično. Ređati u dublju šerpu i kuvati. Kada budu skuvane, možete ih zapeći u rerni, a mogu se jesti i ovako.
Ko ne želi posne sarme u ovaj sadržaj žitarica može dodati malo mlevenog mesa.

Prijatno!

Posna sarma

30 listova blitve - 100g pirinča - 1 veza peršuna - 1,5 dcl ulja - pola litre bistre supe - so i biber po ukusu

Pirinač propržite na ulju. Pobiberite i posolite.Dodajte sitno seckan peršun.Listove blitve poparite i odstranite korenje.
Punite pirinčom i oblikujte manje sarme. Poređajte u vatrostalnu činiju.
Prelijte supom. Poklopite. Pecite u pećnici 1 sat na200 stepeni.
Služiti hladno a može i toplo.

KELJ U KELJU

Obariti nekoliko (desetak) vecih listova kelja u slanoj vodi. Zatim ih isprati u hladnoj vodi.
Ostale listove iseckati na trake, kao kupus, prodinstati na malo margarina sa jednom glavicom crnog luka. Dodati vegetu i biber.
Posebno obariti malo pirinca i dodati u seckani kelj. Promesati.
Uvijati kao sarmu, slagati u serpu i kuvati oko 20 minuta.

Ovo je jako fino i ukusno i lagano.... mljac


Varijacije na temu posnih sarmi:

1. dinstan crni luk+krupno sečeni orasi+pirinač, propržiti, dolivati po malo vode, dok pirinač ne bude kuvan do 1/2, dodati so, biber, malo crvene paprike

2. propečeni i krupno sečeni lešnici+pirinač+biber+malo belog luka u prahu

3. dinstan crni luk+pečurke+pirinač+so, biber

POSNA SARMA (bez zavijanja)

Staviti u seckalicu kiseo kupus i iseckati ga. (Nadam se da ne zamerate, sto kod mene ne postoje mere. Ja odavno kuvam odokativnom metodom).
Dok se kuva naseckati 2-3 glavice luka, iseckati u seckalici i isprziti na malo ulja (vrsta ulja po zelji).
Iseckate 2-3 sargarepe i isto toliko krompira i dodate u luk. Soju ne kvasim vec je propzim sa ostalim sastojcima. Na taj nacin se gubi onaj karakteristican ukus i miris soje. Dodati pirinac i doliti vode. (PAZIIII uvrece ti voda u loncu sa kupusom!!!) Dodati zacne po zelji, so, biber, beli luk.... I to bi bio fil.
Sada u podmazanu vatrostalnu ciniju, redjate red kupusa, red fila, zadnji red je kupus.

Preliti casom paradajza. Domaceg ili Tomatela, sasvim svejedno i zapecete u rerni.

Moze i ovako:

ZA UVIJANJE: listovi kelja, slatkog kupusa ili blitve

KAO NADEV: crni luk+ solja integralnog pirinca (ili krompir)+solja graska+ 3-4 sargarepe+ so+biber+zacin



Krivovirske punjene suve paprike

Za 4 osobe:

8-10 suvih crvenih paprika

crnog luka 200gr

belog luka 10gr

suvih kajsija 100gr

suvih sljiva 100gr

mleveni orasi 100gr

so, biber, persun, ulje 1 dl

Nekoliko sati ranije potopiti u vodu suve kajsije,sljive ,grozdje i paprike.Ostaviti da omeksaju.

Ocistiti crni i beli luk,kao i persun.Sitno iseckati i staviti da se przi.

Potopljene namirnice ocediti i iseckati (osim paprika) na krupne kockice,a zatim ih dodati u luk i nastaviti sa dinstanjem.kada je dinstano staviti orahe,so i biber, pa puniti paprike.

Peci na 180C oko 20 minuta.

Sarma sa sampinjonima

Potreban materijal:
500gr sampinjona

150gr oraha,

20-tak listova kiselog kupusa,

1 crni luk

1 sargarepa,

vegeta,so,aleva paprika)
Priprema:
Luk sitno iseckati i proprziti na maslinovom ulju.Dodati rendanu sargarepu i kada se izdinsta,dodati seckane sampinjone.Prodinstati jos par minuta,zaciniti,dodati orahe i skloniti sa vatre.
Prohladjenom masom puniti listove kupusa i redjati u lonac,naliti vodom i kuvati na laganoj vatri nekih sat ipo vremena.U fil se po zelji moze dodati i solja pirinca.

Prijatno!
Sačuvana


Daniella
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 1500


Beograd


« Odgovor #4 poslato: Октобар 15, 2010, 10:56:12 »

Ovo su recepti moje tetke (koja je nekad radila kao kuvarica a do pre par godina je privatno pravila hranu za slavlja). Sto se mera tice mozda ih treba prilagoditi za vase plehove (i za odgovarajuci broj osoba).
Neke sam i ja isprobala i super su.
POSNA TORTA
   Kore: 2 šoljice kisele vode, 1 i po šoljica ulja, 13 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, malo kečapa, 1 kašičica vegete. Sve sjediniti i peći korice.
   Fil: posni majonez – kupovni, malo je ređi, pa je bolji pravljeni od gustina (skuvati gustin kao puding – u 1 litar vode dodati 1 kašiku vegete da provri, kad provri dodati u to razmućene 2 kutije gustina sa malo hladne vode i mešati dok se ne sjedini – kao puding. Kad se smesa ohladi dodati 2-3 kašike senfa i 1 vital margarin – sve umutiti mikserom.). Ocediti tunjevinu i izmeljati, dodati pečurke (marinirane ili dinstane, ali dobro oceđene), sitno seckane kisele krastavce, skuvani sitno seckani krompir, barenu seckanu šargarepu i pomešati sa majonezom.
   Filovati kora, fil, kora fil.
   Odozgo namazati posni majonez i narendati posni kačkavalj.
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #5 poslato: Новембар 12, 2010, 02:00:40 »

Salata od paprika i šargarepe

Sastojci:
1kg šargarepe, 20-30 pečenih paprika iz zamrzivača ( količina zavisi od veličine paprika ),3-4 ljute pečene papričice ( može i kisele iz turšije ),1 veća glavica belog luka, 1 veza peršuna, so, sirće, ulje .

Priprema:
Očistiti šargarepu,iseći je na kolutove ( ni tanke, ni debele ) i obariti u posoljenoj vodi, da ostane cela, da se ne raspadne. Kuvati je 15-20 minuta. Papriku očistiti i iseći na kocke. Sitno iseckati beli luk, ljute papričice i peršun. Sve to sipati u veću posudu sa poklopcem, po ukusu posoliti, zakiseliti i dodati malo više ulja .
Ovu salatu možda neko zna, možda je neko zaboravio na nju, ili je ne zna. Ja sam odlučila da napišem recept za ovu salatu, zato što se lako i brzo sprema, može dugo da stoji u frižideru, nije skupa, a lepa je i ukusna. Možete smanjiti količinu.

autor recepta: Marina
http://www.gastronomija.info


Sargarepa je kuvana
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #6 poslato: Новембар 12, 2010, 02:02:07 »

Posni slani rolat

Sastojci:
3 konzerve tunjevine, 250g margarina, 3 kašike ajvara, 1 list veće oblande

Priprema:
Uviti list oblande u vlažni čaršaf ili veću krpu, da omekša. Tunjevinu ocediti, izmiksati sa margarinom i ajvarom, posoliti i začiniti po ukusu. Ovim filom premazati omekšalu oblandu i uviti u rolat. Rolat premazati ajvarom ili kečapom. Ostaviti preko noći da se stegne. Sutradan se seče.
autor recepta: ivananeda

Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #7 poslato: Новембар 12, 2010, 02:03:06 »

Slana torta od tost hleba

Sastojci:
pakovanje tost hleba (18 sniti hleba) 800g posnog majoneza 5 kasika kecapa 100g ml. Kikirikija 2 konzerve tunjevine glavica luka 1 veci koren celera 4-5 kiselih krastavaca za ukras-masline,kikiriki,przeni susam
Priprema:
Paket tost hleba podeliti na tri dela po 6 komada.Redjati tri reda i svaki red filovati drugim filom. Od 800g majoneza ostaviti par kasika za premazivanje torte,a ostatak podeliti na tri dela. I fil U prvi deo majoneza dodati 5 kasika kecapa i mleveni kikiriki,pa premazati prvi red hleba.
II fil U drugi deo majoneza dodati izgnjecenu tunjevinu i sitno seckanu glavicu luka,pa premazati drugi red hleba.
III fil U treci deo majoneza dodati izrendan celer i krastavci,pa se premaze treci red hleba.
Ukrasiti preostalom majonezom,maslinama,kikirikijem,przenim susamom....

autor recepta: JovanaVuk

dodatno pojasnjenje - napravi ovaj tost dan ranije, ne premazuje odozgo, uvije ga u foliju i pritisne daskom za luk i tako ostavi u frizideru. Sutradan, pred sluzenje pomesa majonez i kecap i time prelije celu tortu, pospe obilno prepecenim susamom i isece
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #8 poslato: Новембар 12, 2010, 02:03:50 »

Tunjevina sa ajvarom i kikirikijem
 
Sastojci:
2 konzerve tunjevine 100g posnog majoneza 2 kasike senfa 8 kasika ajvara glavica seckanog luka 3 pune kasike mlevenog kikirikija malo soka od limuna i persuna

Priprema:
Izmesati sve sastojke i dobro ohladiti.

autor recepta: JovanaVuk
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #9 poslato: Новембар 12, 2010, 02:04:25 »

Posna ruska salata

Sastojci:
2 kg oslica 4 krompira (kuvan) 750 ml ulja 250 g senfa 1 limun (sok) 200 g kuvanog graska 4-5 kisela krastavca 4 sargarepe (kuvane) so (po ukusu)
Ostali materijal:
Sirce, zrna bibera, 1 glavica crnog luka, 2-3 sargarepe.
Priprema:
Oslic 1 h ostaviti u sirce da stoji. Naliti ga vodom, dodati biber, glavicu crnog luka (isecena na krupnije) sargarepu,so i staviti da se kuva. Kada je oslic kuvan, ocistiti od kostiju, pomesati sa ispasiranim,( kuvanim) krompirom i uz neprestalno mucenje dodavati ulje (po malo). Kada se ulje utrosi, dodati senf i sok od limuna. Masu izjednaciti, dodati kuvani grasak, iseckanu sargarepu i krastavcice, so po ukusu, promesati i do služenja ostaviti u frizider da stoji.

autor recepta: Tanja

Posna ruska salata



- 2 veće konzerve tunjevine u komadićima
- 400 gr barenog kukuruza
- 300 gr posnog majoneza
- 200 gr mlevenog neslanog kikirikija
- 200 gr seckanih mariniranih pečuraka
- 100 gr pečenog susama
- 5 seckanih kiselih krastavčića
- 5 seckanih crvenih paprika iz turšije
- po pola kašičice bibera i origana
- seckan peršun, so  
Tunjevinu ocedite od ulja pa je sjedinite sa ostalim sastojcima, posolite po ukusu i dobro promešajte. Ohladite i služite.
P.S. Predivna salatica! Prijatno ! :-))
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #10 poslato: Новембар 12, 2010, 02:04:55 »

Slana torta sa paprikama


Sastojci:
1 pakovanje tost hleba, 100g kecapa, kasika senfa, crvena pecena paprika, brasno, ulje za przenje,100g biljnog sira, posni majonez, 50g margarina, 2 kasike kecapa, 50g biljnog sira


Priprema:
1 tost hleb poredjati na tacnu. Umutiti 100 gr kečapa i kašiku senfa, premazati prvi red hleba.Crvenu papriku uvaljati u brašno ,ispeći i staviti preko hleba,narendati biljni sir 100 gr dodati majonez i prekriti hlebom.To ponavljati koliko ima tost hleba otprilike bude tri reda.Na kraju izmiksati 50 gr margarina, 2 kašike kečapa 5o gr sira i premazati poslednji red tost hleba.

autor recepta: matija
Sačuvana


Daniella
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 1500


Beograd


« Odgovor #11 poslato: Новембар 12, 2010, 03:30:38 »

Postan majonez spremam od obarenog krompira, jako je ukusan i gotovo da se ne razlikuje od klasicnog majoneza.
Obaren krompir iseckam, stavim u teglu, dodam kasicicu senfa, malo posolim i sipam kasiku-dve sirceta iz kiselih krastavaca. Sve nalijem soljicom zejtina i umutim mikserskim stapom.
Sačuvana


Daniella
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 1500


Beograd


« Odgovor #12 poslato: Новембар 12, 2010, 03:37:48 »

NAMAZ SA ORASIMA

margarin
mleveni orasi
beli luk
krastavcici
jezgra oraha
so i biber
crveni pasulj za ukrasavanje
margarin penasto umutiti,dodati mlevene orahe,izgnjecen beli luk,so i biber po ukusu.Ukrasiti jezgrima oraha,kuvanim crvenim pasuljem i na kolute isecenim krastavcicima.
Sačuvana


Nerro
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 908


Beograd


« Odgovor #13 poslato: Новембар 12, 2010, 10:56:26 »

Šarena salata

- glavica ljubičastog kupusa (svežeg)
- glavica belog kupusa (svežeg)
- pečena golica
- pečeni očišćeni suncokret
- pečeni kikiriki (isitnjen u avanu9
- susam
- laneno seme
- pinjole (ako imate) mogu malo prepečene a mogu i sveže (po želji)
- malo maslinovog ulja
- soli i bibera po želji
- šaka obarenog kukuruza šećerca
- limunov sok po želji

E sad ja to prelijem sa jogurtom ili kiselim mlekom u koji umešam kašičicu senfa. Po želji možete staviti pavlaku, majonez (običan ili posni) ili šta već ko voli.
Sačuvana


Daniella
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 1500


Beograd


« Odgovor #14 poslato: Децембар 01, 2010, 12:55:02 »

OD VERB

BOMBICE
   U posni majonez dodati mlevene orahe i mlevene (narendane) slane krekere ili mleveni (seckani) kikiriki. Sve pomešati u gustu masu  i praviti bombice. Bombice uvaljati u pečeni seckani kikiriki.


   FIL ZA PEČENE KORPICE
   Narendati kisele krastavce, barenu šargarepu, bareni krompir, dodati tunjevini i pomešati sa posnim majonezom i puniti posne korpice.
Sačuvana


Daniella
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 1500


Beograd


« Odgovor #15 poslato: Децембар 01, 2010, 01:18:51 »

ROLAT SA TUNJEVINOM

Potrebno je:
1 list oblande
2 konzerve tunjevine
100 gr kukuruza šećerca
3 veća kisela krastavčića
50g preprženog susama
130 gr margarina
so, biber, kečap

Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša dok pripremate fil.
Tunjevine ocedite od masnoće, zatim dodajte umućeni margarin i sve zajedno izmiksajte. Dodajte iseckane krastavčiće, kukuruz šećerac i prepržen susam. Sve zajedno sjediniti i sa filom premazati omekšalu oblandu, a zatim je uviti u rolat. Ostaviti 2 h u frižideru da se stegne i pre nego što se iseče rolat, ukrasiti sa kečapom.

Pravila sam za slavu - ukusan je. Ja bih dodala na ovaj recept malo nekog zacina - npr. persuna. Ubacicu sliku od kuce.
Sačuvana


Daniella
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 1500


Beograd


« Odgovor #16 poslato: Децембар 01, 2010, 01:28:29 »

PROJA SA KUPUSOM

Potrebno je:
1 glavica kiselog kupusa
200 gr projnog brasna
100 gr ulja
1 prasak za pecivo
1 kasicica aleve paprike
kisela voda, so
Sitno iseckati kiseo kupus i na ulju propriziti (kao za podvarak), pa pri kraju dodati alevu papriku i izmesati. Pomesati projno brasno, so, prasak za pecivo i ulje, pa dodati kiselu vodu (tako da bude gusce). U pleh staviti pola smese pa odozgo sipati kupus i staviti preostali deo smese, tako da je kupus pokriven sa svih strana smesom. Peci 30 minuta. 10 minuta na 200-220 i 20 minuta na 180 stepeni.
Sačuvana


Daniella
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 1500


Beograd


« Odgovor #17 poslato: Децембар 21, 2010, 02:36:40 »

Pasteta od sardine

Potrebno:
2-3 konzerve sardina,
1 margarin,
1 (-1 1/2) male teglice senfa,
1-2 manje glavice crvenog luka,
po zelji i malo belog luka,
sok od limuna,
persun, bosiljak

Izmutiti margarin, pa dodati sardinu, iseckani luk. Sve izblendirati i dodati so, senf, persun, bosiljak i sok od limuna.
Po zelji mozete dodati kis. krastavcice.
To sam izmislila na brzinu za slavu. Pastetom sam punila posne korpice (sto se kupuju na pijaci).
Sačuvana


Daniella
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 1500


Beograd


« Odgovor #18 poslato: Децембар 21, 2010, 02:40:28 »

Meksicka salata

Tacne mere ne znam napamet.
Pomestati iseckani praziluk - na krugove (moze i da se malo proprizi na ulju), skuvani kukuruz secerac, iseckanu pecenu papriku, crveni pasulj iz konzerve, distane pecurke. Zaciniti sa limunovim sokom i uljem. Po zelji dodati alevu papriku i ljutu papriku.

Salata sa zelenom salatom

Iseckati na trake skuvani oslic, dodati kuvani kukuruz, iseckane crne masline i iseckanu zelenu i crvenu salatu. Zaciniti sa limunovim sokom, uljem. A po zelji moze se dodati malo posnog majoneza.
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #19 poslato: Јануар 19, 2012, 12:01:33 »

POSNI MAJONEZ

50 g   sojinog brašna
200 ml   mlake vode
250 ml   ulja
1 kašika   senfa
1 kašičica   soli
1   limun (sok)

PRIPREMA

Brašno razmutiti sa vodom i staviti na šporet da provri. Smanjiti temperaturu i uz neprestanno mešanje kuvati još 2-3 minuta tj. dok se masa ne zgusne. Ohlađenoj masi dodati so, senf i mutiti mikserom uz postepeno dodavanje ulja. Kada se navedena količina ulja utroši, dodati sok od jednog limuna i mutiti još 2 min. Pripremljen majonez sipati u teglu, zatvoriti i do upotrebe čuvati u frižideru.

PS. Od navedene količine materijala dobije se 450 g posnog majoneza.
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #20 poslato: Јануар 19, 2012, 12:20:55 »

Posne projice

Potrebno je:

1 solja kukuruznog brasna/zapremina moje solje je 300ml/

1 solja psenicnog brasna

1 prasak za pecivo

1 kasicica soli

1 solja ulja

1 solja kisele vode

1 kiseli krastavcic iseckan na kockice

1 pecurka bukovaca iseckana na kockice.

Sve lagano izmesati i smesu sipati kasikom u kalup za projice ili mafine od 12 komada.Peci na 200 step. oko 35-40 min.

Druga varijacija je da se umesto povrca stavi narendani posni sir,a umesto kisele vode mozete staviti sojino mleko.

Sačuvana


sladzana
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Obrenovac
Poruke: 1084



« Odgovor #21 poslato: Јануар 19, 2012, 12:51:56 »

joj al sam gladna  #ruckic# a grizem neku jabuku ,debeljuca sad je na dijeti,a kako bi smazala ove pite  :tiganj:
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #22 poslato: Јануар 19, 2012, 01:22:00 »

Posna slana torta



Postupak pripreme:

1 Skuvati 1/2l vode sa 6 kasika gustina i malo soli.
2 Kada se prohladi umutiti 1/2 margarina i podeliti na 3 dela.
3 U prvi deo dodati 150gr. ajvara, u drugi deo dodati 150gr. rendanog kackavalja i u treci deo dodati 300gr. sampinjona.
4 Posebno skuvati 4-5 kasika spanaca i pomesati sa malo brasna.
5 Redjati na sl. nacin:
6 Kora - I fil, kora - II fil, kora - III fil - spanac, kora - III fil , kora - II fil, kora - I fil.
Sastojci:

Potrebno je :
 1 pakovanje kora za rozen tortu
 1/2 margarina
 150gr. ajvara
 150gr. dimljenog kackavalja
 300gr.sampinjona
 4-5 kasika spanaca
 6 kasika gustina
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #23 poslato: Јануар 19, 2012, 01:26:23 »

Posna salata sa tunjevinom

- 2 velike konzerve tunjevine u komadićima
- 8 kašika ajvara
- 4 kašike senfa
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 3 kisela krastavčića
- peršun, biber
Crni luk i krastavčiće sitno iseckajte, beli luk izgnječite pa sjedinite sve sastojke. Pobiberite po želji, dodajte seckan peršun i dobro promešajte. Ohladite i služite.
P.S. Odlična i jako brza salata ! Prijatno! :-))  

Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #24 poslato: Јануар 19, 2012, 01:26:54 »

Posna torta od spanaća



Za 3 kore Vam je potrebno :
- 23 kašike brašna
- 200 gr barenog spanaća
- 1 dl ulja
- 1 dl kisele vode
- 1 dl piva
- 1 kesica praška za pecivo
- so
U vanglicu sipajte 20 kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo. Dodajte ulje, kiselu vodu i pivo pa umesite testo. Zatim dodajte sitno seckan bareni spanać i so po ukusu pa sa preostale 3 kašike brašna još malo mesite testo. Testo podelite na 3 jednaka dela. Pecite kore u papirom za pečenje obloženom četvrtastom plehu. Gotove kore ostavite da se malo prohlade pa ih filujte sledećim filom.
Za fil Vam je potrebno :
- 200 gr posnog majoneza
- 150 gr barenog pirinča
- 100 gr margarina
- 4 kisela krastavčića
- 2 kašike senfa
- 50 gr pečenog susama (za dekoraciju torte)
- biber, so , peršun
Margarin penasto umutite pa mu dodajte majonez, senf, dobro oceđen bareni pirinač, seckan peršun  i seckane krastavčiće, začinite po ukusu i sve još malo mutite da se sjedini. Filujte svaku koru , a odozgo pospite pečeni susam.
P.S. Preukusna posna torta ! Kad nafilujete koru pa je prekrijete drugom korom blago pritisnite rukama odozgo da se kora lepo zalepi za fil! Nemojte se zbuniti što fila , samo naizgled, nema mnogo ali, verujte, količina je sasvim dovoljna ! Prijatno! :-))  
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #25 poslato: Јануар 19, 2012, 01:27:30 »

Posni rolat od oblande



- 1 veliki list oblande
- 2 konzerve tunjevine u komadićima (od po 170 gr)
- 200 gr mariniranih pečuraka
- 4 kisela krastavčića
- 3 kašike pečenog susama
- 150 gr margarina
- 100 gr posnog majoneza
Oblandu stavite između dve vlažne krpe da omekša. Za to vreme umutite margarin sa majonezom pa dodajte seckane marinirane pečurke , seckane krastavčiće , susam i tunjevinu oceđenu od masnoće. Sve dobro umutite , nafilujte omekšalu oblandu pa pomoću krpe uvijte u rolat. Stavite rolat u frižider da se stegne. Dekorišite po želji, secite i služite.
P.S. Savršeno ukusan i jako brz rolat ! Prijatno! :-)
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #26 poslato: Јануар 19, 2012, 01:28:05 »

Posni rolat sa ajvarom



Za koru Vam je potrebno :
- 8 kašika brašna
- 2 dl kisele vode
- 4 kašike ajvara
- 1 kašičica praška za pecivo
- so, biber
Sve sastojke sjedinite i izmutite pa sipajte u pleh obložen papirom za pečenje (32x24 cm su dimenzije mog pleha). Gotovu koru uvijte u vlažnu krpu, ostavite da se prohladi pa filujte sledećim filom.
Za fil Vam je potrebno :
- 300 gr pečuraka
- 1 manji praziluk
- 70 gr barenog pirinča
- 3 kisela krastavčića
- 3 manje kuvane šargarepe
- 3 kašike posnog majoneza
- 2 kašike rendanog posnog kačkavalja
- začin C
Pečurke i praziluk sitno iseckajte, začinite po ukusu pa prodinstajte na ulju. Kad je gotovo ostavite da se malo prohladi pa dobro ocedite od viška tečnosti. U oceđene pečurke dodajte seckane krastavčiće, seckanu kuvanu šargarepu, bareni  pirinač, kačkavalj, majonez i dobro promešajte. Ako je potrebno dodatno začinite po ukusu. Filujte prohlađenu koru , uvijte u rolat i stavite u frižider da se stegne. Dekorišite po želji i secite kriške pa služite.
P.S. Odlična varijanta rolata sa ajvarom za posne svečane trpeze ! Prijatno! :-)
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #27 poslato: Јануар 19, 2012, 01:29:02 »

Posna slana bajadera

- 800 gr posnog kačkavalja
- 250  gr margarina
- 200 gr prezli
- 100 gr pečenog susama
- 1 konzerva tunjevine u komadićima (170 gr)
- 3 seckana kisela krastavčića
- 1 kašičica slatke aleve paprike
- 1 manja veza seckanog peršuna
Kačkavalj izrendajte na sitno rende pa ga umutite sa margarinom. Podelite smesu na tri jednaka dela. U prvi deo stavite prezle i susam , u drugi deo stavite oceđenu tunjevinu i alevu papriku, a u treći deo stavite seckane krastavčiće i peršun. Svaku smesu rukama dobro izradite. U dublji manji pleh rastanjite prvo smesu sa prezlama, preko stavite smesu sa tunjevinom, i na kraju smesu sa krastavčićima. Poravnajte i stavite u frižider minimum tri sata da se stegne. Secite po želji.
P.S. Odlične slane bajadere osvajaju na prvi zalogaj! Odozgo možete ukrasiti rendanim posnim kačkavaljem! Ova bajadera ne mora biti posna ako umesto posnog stavite običan kačkavalj i umesto tunjevine stavite skuvano i sitno seckano pileće belo meso! Prijatno! :-)))

Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #28 poslato: Јануар 19, 2012, 01:32:09 »



Rolat od palente:Palenta se skuva po uputstvu,doda joj se so i origano.Raširi se po foliji na debljinu prsta.Filuje se uprženim prazilukom sa šampinjonima,i paprikom.Umota se u rolat i kad se dobro ohladi seče na kolutove debljine 1 cm.

Rolat od paprike sa tunjevinom:Tunjevinu iz konzerve pomešati sa seckanim prazilukom,malo sredine hleba i ajvarom-ovde je korisćen ajvar od plavog paradajza), pa ovim nadevom puniti izdubljenu svežu papriku (najbolje u raznim bojama-crvena, zelena ,žuta). Ostaviti da se malo stegne u frižideru, pa seći na kolutove.
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4605


Valjevo


« Odgovor #29 poslato: Јануар 19, 2012, 01:35:53 »

Predjelo sa pšenicom i tunjevinom

Potreban materijal:

5 pune kašike kuvane pšenice
2 manje šargarepe
1 srednji krompir
Konzerva tunjevine od oko 180gr
Konzerva sardina od oko 90gr
1 kisela paprika iz turšije
1 veći kiseli krastavac
Biber, so
Sok od jednog limuna

Priprema:

Šargarepu i krompir očistiti i skuvati uobičajeno u vodi. Kada se ohladi iseći povrće na sitne kockice i staviti u sud. Dodati kuvanu pšenicu i lagano izmešati. Kiselu papriku i krastavac sitno iseckati i dodati kuvanom povrću. Tunjevinu i sardinu osediti pa sipati u sud sa ostalim sastojcima. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Zakiseliti sokom od limuna. Pomoću kašike formirati „valjuške“ i servirati na tanjir za posluživanje.

Napomena: Predjelo se može i servirati u činiji, ne moraju se praviti posebni oblici.

Recept je objavljen u drugom specijalnom posnom izdanju časopisa “HRANA i VINO” pod nazivom “INTERNET@lije”.

Sačuvana


Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

Forum Cvecara Cvjecara Ema SarajevoBelgrade Gift Baskets Rukotvorine Iza Duge
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2011, Simple Machines | Srpski prevod: www.tnenad.net
Theme by hhy89
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.13 sekundi sa 24 upita.