FORUM CVECARA
Април 29, 2017, 06:31:05 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
 
Stranice: [1] 2   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Lecenje na prirodnoj osnovi  (Pročitano 30798 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« poslato: Децембар 17, 2009, 07:23:08 »

priprema Kombucha caja
   

Sastojci

    * kultura Kombuche (kvasna gljivica)
    * Priblizno 70-100g rafiniranog bijelog šecera na litru vode
    * 2 cajne zlicice crnog ili zelenog caja na litru vode

Posude i materijal

    * Jedna 2-4 litarska posuda za kuhanje vode
    * Jedna 2-4 litarska staklena ili porculanska posuda
    * Gumica
    * Laneni ili pamucni rupcic odnosno papirnata maramica
    * Boce

,

Postupak za pripremu Kombuche
Miraculix Asterix


Najbolje je poceti s pripremom 2 litre caja. Kad vaša Kombucha kultura dovoljno naraste i pocne se razmnozavati, moci cete pripremati vece kolicine napitka.

1. - Pripremite caj na uobicajeni nacin. Na litru svjeze skuhane vode dodajte 2 cajne zlicice crnog ili zelenog caja (priblizno 5g). Mozete koristiti caj u vrecicama. Neka se listici caja namacu 15 minuta. Zeleni caj dolazi iz istih nasada kao i crni, a razlikuje se od njega uglavnom po nacinu obrade: on nije fermentiran. Japanski lijecnici su utvrdili da zeleni caj sprecava rast raka. Za Kombucha napitak preporucam zeleni caj. Ako ne zelite upotrijebiti n i zeleni ni crni caj, takodjer mozete upotrijebiti neki drugi biljni caj.

2. - Procijedite cajne listice kroz cjedilo, odnosno izvadite vrecicu sa cajem iz vode.

3. - Dodajte priblizno 70-100 g bijelog šecera na litru caja prije nego se ohladi. Promiješajte caj tako da se šecer potpuno rastopi. Jedna zlica šecera ima priblizno 20 g.

4. - Ohladite caj na temperaturu od 20° - 25° stupnjeva Celzijusa (da bude mlacan). Kultura ugiba ako ju se stavi u prevruci caj.

 

5. - Kad se caj ohladi na sobnu temperaturu, ulijte ga u staklenu, porculansku, glaziranu glinenu ili posudu od nerdjajucega celika. Najbolja je staklena posuda. Metalne posude koje nisu iz nerdjajucega celi ka nisu prikladne i nikad ih ne treba koristiti, jer stvorene kiseline mogu reagirati s metalom. Takodjer mozete koristiti posudu iz visokokvalitetnog sintetskog materijala polylefinske grupe, npr. polietilen (PE) ili polipropilen. Izbjegavajte upotrebu posuda iz polivinilklorida (PVC) ili polistirena.

6. - Ako Kombucha napitak pripravljate prvi put, dodajte caju tekucinu koju ste dobili zajedno s kulturom. Za sve slijedece pripravke uvijek sacuvajte dovoljno Kombucha napitka, da bi dodali oko 10% kolicine u vaš novi pripravak kao "startnu tekucinu".

7. - Stavite zivu Kombucha kulturu u tekucinu.

8. - Pokrijte otvor posude za fermentaciju s lanenim ili pamucnim rupcicem, papirnatim rucnikom ili slicnom laganom tkaninom da bi zaštitili napitak od vocnih mušica, prašine, biljnih spora i drugih zagadjivaca. Pricvrstite ju sa gumenom trakom da bi osigurali da vocne mušice ne mogu uci. Tkanina mora biti dovoljno porozna da omoguci zraku da cirkulira, kako bi kultura mogla disati, ali opet ne toliko porozna da bi malene vocne mušice mogle uci i snesti sv oja jajašca.

9. - Fermentacija treba trajati 8-12 dana, ovisno o temperaturi. Što je viša sobna temperatura, to je brza fermentacija. Period 8-12 dana je samo orijentacioni.

Kombucha kultura treba toplo i mirno mjesto i nikad ju ne micite. Temperatura caja ne smije pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svjetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura takodjer uspijeva i u mraku. Kultura se moze oštetiti izlaganjem jakoj suncanoj svjetlosti. Bolja je polusjena.

Za vrijeme procesa fermentacije kvas razgradjuje šecer i pretvara ga u plin (CO2) i razne organske kiseline i druge sastojke. Kombinacija tih procesa daje Kombucha napitku njegov karakteristican okus.

Napitak je ispocetka sladak, ali se ova slatkoca gubi kako se šecer razgradjuje. U isto vrijeme pocinje se razvijati kiseli okus kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoce u kiselost. Ako više volite blago slatki napita k, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suhi ili blago kiseli okus neka fermentacija traje dulje.

,  10. - Kad caj postigne zeljeni ispravni stupanj kiselosti (pH 2,7-3,2) ovisno o individualnom okusu, sa cistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Ulijte novi caj u p osudu i odmah dodajte kulturu. Pazite na pravilnu temperaturu caja.

Ulijte napitak u staklenke, koje trebaju biti pune do vrha. Priblizno 10% sacuvajte za izradu nove kulture. Staklenke dobro zatvorite. Mislim da nije potrebno procjedjivati fermentirani napitak kroz tkaninu. Odredjena kolicina taloga je normalna. To dolazi zbog rasta kvasa, koji proizvodi plin koji gazira napitak. Smatra se da kvas ima neke pozitivne ucinke na ljudski organizam.

11. - Da bi se postiglo krajnje zadovoljstvo u ovom napitku, treba mu dozvoliti da nekoliko dana zrije (najmanje 5 dana), nakon što je bio flaširan.

Aktivnost bakterija je zaustavljena jer flaširanje iskljucuje dostup zraku, dok kvas nastavlja raditi. Ako su staklenke cvrsto zatvorene, plin nastao aktivnošcu kvasa ne moze izaci. Na taj nacin se dobiva pjenušavi napitak. U tu svrhu obicno su dovol jni tih nekoliko dana u staklenki; Kombucha napitak ostaje dobar mjesecima. Ne brinite: u jednom trenutku kvas ce prestati proizvoditi plin. Preporucljivo je staklenke drzati na hladnom mjestu.

,  12. - Napitak ima prijatan okus. On je pjenušav, blago kiselkast i osvjezavajuci. Normalno ga pijemo tri caše dnevno; jednu cašu (0,1 litra ili više) na prazni zeludac ujutro, drugu cašu nakon rucka, a poslj ednju cašu kratko vrijeme prije odlaska na spavanje. Uzivajte!

13. - Kad pocnete s novim procesom fermentacije nikad nemojte zaboraviti dodati novom caju najmanje 10% tekucine vec fermentiranog napitka..

.


.
Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #1 poslato: Децембар 17, 2009, 07:34:19 »

Vazna upozorenja

Katkada kultura pliva na površini, katkada tone na dno. Oboje je u redu. Kad kultura potone na dno, na površini caja pocinje rasti nova kultura (mlada kultura). Za više pojedinosti vidi dio IX moje knjige o Kombuchi. Kombucha kultura treba nešto vrem ena da se reproducira. Ona pocinje rasti kao tanki sloj. Što ju dulje pustite rasti na miru, to ce nova kultura biti deblja.

Ako imate bilo kakav problem s rastom nove mlade Kombuche (što se katkada moze ocekivati kad je previše hladno, npr. zimi), mozete pokušati slijedece: S obzirom da rast nove kulture zahtijeva više vremena, odijelite ju od pripravka napitka koji zelit e piti. Molim vas da novoj kulturi na površini tekucine dozvolite 3 do 5 tjedana da raste.

Kombucha kultura raste i u potpunosti prekriva površinu caja. Kultura tokom rasta na površini caja znatno odeblja. Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugoga i svaki se moze upotrijebi ti kao nezavisnu kulturu za proizvodnju Kombucha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu ce se poceti stvarati nova kultura.

Na taj nacin svaka kultura nastavlja razmnozavati sama sebe sve dok ne postane tamno smedja. Kad postane tamna i prljavo smedja, bacite ju i nadomjestite sa jednim od njezinih potomaka. Tako ce ova jedinstvena kultura vama, vašoj porodici i vašim pri jateljima osiguravati trajnu zalihu Kombucha caja uz vrlo nisku cijenu.

Dajte mlade Kombucha kulture svojim prijateljima
Three Kombucha cultures

Uvijek ispocetka mi postavljaju ista pitanja: "Zašto trebate toliko šecera? I zašto se mora caj namakati 15 minuta, kad je normalno najcešce dovoljno 5 minuta?" O tom više i detaljnije kasnije, a za sada jednostavno i ukratko:

Hranjiva otopina mora hraniti mikroorganizme u Kombucha kulturi a ne nas. Stoga moramo pripremiti hranjivu otopinu prema zahtjevima prvenstveno kvasa (bakterije se samo djelomicno hrane hranjivom otopinom). Mikroorganizmi trebaju šecer da bi se aktiv irali. U hranjivoj otopini s niskom koncentracijom šecera (karbohidrat), oslobadjaju se odgovarajuce manje aktivne supstance. Laicki receno, šecer "pojede" kvas.

S druge strane, cajna otopina sluzi kao izvor dušika i pospješuje rast mikroorganizama. Da bi što je moguce više došlo dušika u hranjivu otopinu, kao i minerala, soli itd., za namakanje caja se preporuca znatno dulje vrijeme nego što je uobicajeno. V jerojatno iz istog razloga ruska naucnica Danielova (1959) cak je išla toliko daleko da je caj puštala kipiti 3 do 5 minuta.
Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #2 poslato: Април 10, 2010, 10:54:31 »

ovde sam zamislila da napisemo recepte uz pomoc kojih smo izlecili ili makar
odagnali bol , nekih bolesti , bilo kojih ... svih  #zmirko#

meni licno je sada vrlo zanimljivo lecenje reume, artritisa i svih drugih varijanti na temu reume ....

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

MED I CIMET KAO LIJEK

Med se koristi od pamtivjeka… Pčela je jedno od čudâ Božijega stvaranja, a možda i mi postanemo spretni, vrijedni i okretni kao ona, ako taj med konačno ozbiljno shvatimo… Poznati magazin po imenu Weekly World News koji je objavljen u Kanadi 17.siječnja 1995. godine dao je listu bolesti koje se mogu liječiti medom i cimetom u skladu sa istraživanjima zapadnih znanstvenika. AKO OSJETITE KORISTI OD OVOGA, PROSLIJEDITE I DAJTE DA I DRUGI OSJETE KORIST

MED I CIMET: ovo sam dobila na svoj e-mail, a mislim i da je bilo objavljeno na budanblogu, potpisao Borivoj Bukva. Možemo raspravljati o učinkovitosti ili isprobati.. Znam samo da je med bio obavezan „lijek“ u kućnoj apoteci mojih roditelja oduvjek.Moj djed po majci je imao pčele i vrlo vrijedno se brinuo oko svojih košnica, a ja sam jela med direktno iz sča. Još mogu osjetiti kako se zlatnožuti tekući med cijedi niz moje ruke, a prsti mi ljepljivi i slatki, usta zamusana i ulijepljena…ajmeeee, zlatni dani djetinjstva..Cimet smo istina kupovali samo za kolače…ali ovo vrijedi isprobati (čak ni cimet više nije takav luksuz i tako skup)…Dakle, sjetimo se samo da su arheolozi čak u egipatskim piramidama iskopali jošvjek prehrambeno ispravan i upotrebljiv med.

Med se koristi od pamtivjeka… Pčela je jedno od čudâ Božijega stvaranja, a možda i mi postanemo spretni, vrijedni i okretni kao ona, ako taj med konačno ozbiljno shvatimo…

 UVOD

- Pronađeno je da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti

- Med se proizvodi u većini zemalja svijeta

- ajurvedička kao i Yunani medicina su koristile med

kao glavni lijek stoljećima

- Znanstvenici danas također prihvaćaju med kao vrlo efikasan lijek za sve vrste bolesti

- Med može biti korišten bez nuspojava za sve vrste bolesti

- Današnja znanost kaže da med iako je sladak, ako se uzme u pravoj dozi kao lijek ne šteti dijabetičarima

- Poznati magazin po imenu Weekly World News koji je

objavljen u Kanadi 17.siječnja 1995. godine dao je listu bolesti koje se mogu liječiti medom i cimetom u skladu sa istraživanjima zapadnih znanstvenika.
Artritis (upala zglobova)

- Uzeti jedan dio meda na dva dijela mlake vode te dodati malenu čajnu žličicu cimetovog praha, napraviti masu i polako masirati na bolne dijelove tijela

- primjećeno je da se bol smanjuje u roku od jedne do dvije minute.

- Ili, osobe koje boluju od artritisa mogu ujutro i navečer uzeti jednu šalicu vruće vode sa dvije žličice meda i jednom malenom čajnom žličicom cimetovog praha

- Ako se pije redovito, čak i kronični artritis može biti izliječen

- U nedavnom istraživanju provedenom na Univerzitetu u Kopenhagenu, pronađeno je da su liječnici tretirali svoje pacijente sa mješavinom jedne jušne žlice meda i pola čajne žličice cimetovog praha prije doručka. Rezultat je bio da je u roku tjedan dana od 200 ljudi koji su tretirani njih 73 bilo totalno oslobođeno bola u roku od jednog mjeseca, skoro svi pacijenti koji nisu mogli hodati ili su se jedva  kretali zbog artritisa, su počeli  hodati bez bola.

 

Gubitak kose

- Oni koji pate od gubitka kose ili ćelavosti mogu primjeniti masu od vrućeg maslinovog ulja, jedne jušne žlice meda i jedne žlice cimetovog praha prije kupanja i držati otprilike 15 minuta a nakon toga oprati kosu

- Vrlo je efikasno ako se drži čak 5 minuta.

 

Infekcije mokraćnog mjehura

- Popiti dvije jušne žlice cimetovog praha i jednu čajnu žličicu meda u časi mlake vode

- To uništava klice u mokraćnom mjehuru.

 

Zubobolja

- Napraviti masu od jedne čajne žličice cimetovog praha i pet čajnih žličica meda te staviti na bolni zub

- Ovo može biti učinjeno tri puta dnevno onoliko dugo

dok zub ne prestane boliti.

 

Kolesterol

- Ako se pacijentu koji ima povišeni kolesterol daju dvije jušne žlice meda i tri čajne žličice cimetovog praha pomiješane sa 4,5 dl čaja, to će smanjiti razinu kolesterola u krvi za 10 posto u roku 2 sata

- Kao što je navedeno za pacijente koji boluju od artritisa, ako se uzme 3 puta dnevno, liječi se bilo koje kronično povišenje kolesterola

- Što se tiče informacije iz pomenutog magazina, uzimanje čistog meda dnevno uz hranu smanjuje tegobe u vezi kolesterola.

 

Prehlade

- Oni koji pate od uobičajenih ili ozbiljnih prehlada trebaju uzeti 3 dana po jednu jušnu žlicu mlakog meda sa 1/4 čajne žličice cimetovog praha dnevno

- Ovaj proces će izliječiti većinu kroničnih kašljeva, prehlada te iščistiti sinuse.

 

Nervoza i bolovi u stomaku

- Med uzet sa cimetovim prahom liječi bolove u stomaku te također otklanja stomačne čireve u korijenu

- Plinovi: u skladu sa studijama provedenim u Indiji i Japanu, otkriveno je da se, ukoliko se uzme med sa cimetovim prahom, stomak oslobađa plinova.

 

Bolesti srca

- Napraviti masu od meda i cimetovog praha i mazati na kruh umjesto želea ili džema i jesti redovito za doručak

- To smanjuje kolesterol u arterijama i spašava pacijenta od srčanog udara

- Također, oni koji su već preživjeli srčani udar miljama su daleko od slijedećeg udara, ako primjene ovaj proces dnevno

- Redovna upotreba navedenog smanjuje gubitak daha i jača otkucaje srca

- U Americi i Kanadi različiti domovi za brigu tretirali su svoje pacijente uspješno i našli da su arterije i vene koje gube svoju elastičnost i postanu začepljene stanjem bile revitalizirane.

 

Imunološki sustav

- Dnevna upotreba meda i cimetovog praha jaca imunološki sustav i štiti tijelo od bakterija i napada virusa

- Znanstvenici su pronašli da med sadrži različite vitamine i željezo u velikim količinama

- Konstantna upotreba meda jača bijela krvna zrnca u borbi sa bakterijama i virusnim bolestima.

 

Probava

- Kada se cimetov prah pusti u dvije jušne žlice meda uzme prije jela, to smanjuje kiselinu i vari čak i "najteža" jela

 

Gripa

- Znanstvenik iz Španjolske je dokazao da med sadrži prirodni sastojak koji ubija klice početka gripe i spriječava da pacijent dobije gripu.

 

Dugovječnost

- Kada se redovito uzima čaj napravljen sa medom i cimetovim prahom to produžava dugovječnost

- Uzeti 4 jušne žlice meda, 1 žlicu cimetovog praha i 3 šalice vode te prokuhati i napraviti u obliku čaja

- Popiti 1/4 sšalice, 3 do 4 puta dnevno. To održava kožu svježom i nježnom te sprječava starenje

- Životni vijek se također povećava tako da čak osoba stara 100 godina počne obavljati rutinske poslove nekoga mlađeg 20 godina.

 

Bubuljice

- Od tri jušne žlice meda i jedne čajne žličice cimetovog praha napravi se masa

- Primjeniti ovu masu na bubuljice prije spavanja i oprati ujutro toplom vodom

- Ako se to radi svaki dan, u roku dva tjedna bubuljice će nestati iz korijena.

 

Infekcija kože

- Ekcemi, lišajevi i sve vrste kožnih infekcija se liječe primjenom meda i cimetovog praha u jednakim dijelovima na oboljela mjesta.

 

Mršavljenje

- svako jutro pola sata prije doručka, natašte i navečer prije spavanja popiti med i cimetov prah prokuhan u jednoj litri vode

- Ako se uzima redovito, smanjuje težinu čak i najdeblje osobe

- Također, uzimanje ove mješavine redovno ne dozvoljava masnoćama da se akumuliraju u tijelu čak i ako je osoba na visokokaloričnoj dijeti.

 

Rak

- Navedeno istraživanje u Japanu i Australiji otkrilo je da se uspješno liječi uznapredovani rak stomaka i kostiju

- Pacijenti koji boluju od ovih oblika raka trebaju dnevno uzimati jednu jušnu žlicu meda sa jednom čajnom žličicom cimetovog praha 3 puta dnevno u toku jednog mjeseca.

 

Umor

- Nedavne studije su pokazale da je šećer sadržan u medu više koristan nego štetan za snagu tijela

- Ljudi srednje dobi koji uzimaju med i cimetov prah u jednakim dijelovima su pokretljiviji i fleksibilniji

- Dr. Milton koji je radio istraživanje kaže da uzimanje pola jušne žlice meda u jednoj čaši vode sa posutim cimetovim prahom, nakon jutarnje toalete te nakon tri sata popodne kada vitalnost tijela počinje opadati, povećava vitalnost tijela u rokutjedan dana.

 

Loš zadah

- Ljudi u Južnoj Americi, ujutro prije svega grgljaju (ispiraju grlo) pripravkom jedne jušne žlice meda i cimetovog praha pomijesane u toploj vodi

- Tako njihov dah ostaje svjež tokom cijelog dana.

 

Gubitak sluha

- Svakog jutra i večeri uzimanje jednakih dijelova meda i cimeta vraća sluh.

 

AKO OSJETITE KORISTI OD OVOGA, PROSLIJEDITE I DAJTE DA I DRUGI OSJETE KORIST
Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #3 poslato: Април 10, 2010, 02:59:20 »

Cajna mesavina za obolele bubrege .
nakon ove doze pravi se pauza .... pa opet .... ( po potrebi )

15 gr Rastavica- preslice
10 gr Koprive
 8 gr Troskota
 6 gr Kantariona
Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #4 poslato: Април 25, 2010, 10:00:49 »

23 Apr 2010. 12:48
Jagorčevina pomaže kod proljećnog umora

Ubrzano zamaranje, malaksalost, vrtoglavica, pospanost i depresija simptomi su proljećnog umora koji se, s prvim sunčanim danima, javlja kod svake druge osobe, bilo da je zdrava ili bolesna, mlada ili stara. Da biste što prije prevazišli ove tegobe, oslonite se na prirodu koja ima savršen lijek – jagorčevinu.

1. PROTIV PROLJEĆNOG UMORA
Usitnite u avanu 10 g sušenog korjena jagorčevine, 10 g cvjetova majčine dušice i 10 g anisa. Mješavinu prelijte šoljom kipuće vode, pa procijedite. Pijte po jednu šolju dnevno.

2. ZA MIRAN SAN
Izmješajte 50 g jagorčevine, 25 g cvjetova lavande i 10 g kantariona, prelijte sa pola litra vrele vode i ostavite da odstoji tri minuta. Čaj procijedite i pijte po jednu šolju svako veče, neposredno prije spavanja. Ako vam je čaj gorak, zasladite ga sa malo meda.
Reklame

3. PROTIV SRČANIH TEGOBA
Flašu od dva litra napunite svježim cvjetovima jagorčevine i nalijte domaćim bijelim vinom. Cvjetovi treba da plivaju u vinu. Flašu zatvorite, stavite na sunčano mjesto i ostavite da odstoji 14 dana. Tri puta dnevno uzimajte po jednu kašiku ovog napitka.

4. PROTIV PREHLADE I SUVOG KAŠLJA
U šerpu stavite 50 g usitnjenih cvjetova jagorčevine, prelijte litrom vrele vode i ostavite da odstoji pola sata. Procijedite i prespite u stakleni bokal. Pijte pet šoljica dnevno.
Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #5 poslato: Април 29, 2010, 01:57:57 »


Priprema

   1. 7 komada jaja, što svežijih, a najbolje da budu iz istog legla, oprati dobro četkicom i deterdžentom i poređati u plastičnu ili keramičku činiju.
   2. Iscediti sok od 500gr limuna i preliti ga po poređanim jajima.
   3. Ostaviti činiju u frižider i narednih 14 dana, kada god otvorimo frižider malo prodrmati činiju kako bi se jaja okrenula i ljuska ravnomerno otopila u soku od limuna.
   4. Po isteku 14 dana, izblendirati sadržaj i procediti ga kroz duplu gazu.
   5. Dodati med i čašicu ruma ili lozovače, po izboru.
   6. Sipati u flašu i čuvati i dalje u frižideru, a svakog jutra popiti pola rakijske čašice kao dnevnu dozu leka.
   7. Postupak traje dok ima leka.

koliko sam ja shvatila ovo je dobrokod nedostatka calcijuma ...
a verovatnoi i za sto sta jos  #zmirko#
Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #6 poslato: Јун 07, 2010, 02:23:39 »


Aloe arborescens

    ONKOLOŠKI INSTITUT U MOSKVI-Prof. Savinski , direktor instituta

    Bolesnica Marija Sulčikova bila je na liječenju u ovom institutu od
    jula 1958. od raka na maternici u stanju gangrenoznog raspadanja tkiva
    Puštena je kući kao neizlječiva .U oktobru iste godine došla je u Moskvu
    na kontrolu u ovaj institut .Prilikom pregleda pokazalo se da je zdrava
    i da je dobila na težini 23 kilograma.

    LIJEČILA SE KOD KUĆE NA OVAJ NA OVAJ NAČIN :

    1. 300 grama svježeg kaktusa-listova ALOE ARBORESCENS samljeti na
    mašinu za meso .Biljka po mogućnosti da nije mlađa od 3 godine.
    Što je starija to bolje .Biljku prije upotrebe ne treba zalijevati
    5 dana.

    2. 7 dl garantirano čistog crnog vina

    3. 600 grma proljetnog cvjetnog meda sa saćem-svježeg

    4. 2 dl čistog alkohola

    Sve se pomiješa i stavi u tamnu bocu i ostavi da stoji na hladnom
    mjestu u dobro začepljenoj boci .Poslije 5 dana stajanja upotrebljava
    se na ovaj način:

    Prvih 5 dana po tri puta dnevno jednu kavenu žlicu na dva sata prije jela.
    Slijedećih dana tri puta dnevno po jednu jušnu žlicu na jedan sat prije
    jela.

    VRIJEME LIJEČENJA :Tri nedjelje ,međutim bolje je da se lijek upotrebljava
    dva mjeseca.
    Tekućina se poslije pet dana procijedi i to uvijek količina potrebna za
    nedjelju dana ,a ostalo se i dalje ostavi da stoji na hladnom mjestu.

    OVO LIJEČI :TBC pluća ,čir na želucu ,unutrašnje zapaljive procese ,katar.
    Na ovaj način se liječi i gripa i angina 1-2 dana.
    Liječi zastarjele bolesti koje traju godinama .Upotreba lijeka povećava
    Apetit .Liječi glavobolje ,bolesti crijeva ,astmu ,kostobolju ,zapaljenje
    krvnih sudova ,povećani pritisak ,bolesti bubrega i ženske bolesti.


[/size]
Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #7 poslato: Јул 11, 2010, 04:00:42 »

clanak je podugacak ....  #zmirko#  ali ima da se procita !!  #zmirko#

ovo zaista treba procitati --SVE od reci do reci .... nikad se ne zna ....
meni licno deluje obecavajuce ....  uostalom , opet kazem , nikad se ne zna gde lezi pravi lek .

http://mms-mineral.blogspot.com/
Sačuvana

Maki
moderator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 326« Odgovor #8 poslato: Октобар 13, 2010, 06:18:40 »

Preporuka....Rudolf Brojs i Ernest Ginter.
Sve sta treba znati o zdravlju i bolesti.
Sačuvana


bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #9 poslato: Октобар 21, 2010, 12:08:48 »

Kleka ....
pomaze kod problema mokracnih puteva ... bubrega .... zeluca....

pola kg. bobica opranih staviti u 5 litara vode . 
cekati dok se bobice spuste na dno posude ...flase .... ili vec gde ste stavili .
uzimati po casu i piti .....   moze se zasladiti secerom , medom ....

Sačuvana

Novak
Urednik cvećar
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 198« Odgovor #10 poslato: Фебруар 18, 2011, 02:40:09 »

Sirup za pravljenje soka od djumbira. Osvezava i umanjuje osecaj mucnine u trudnoci. Takodje ima i ostala lekovita svojstva.

Potrebno je:

6dcl vode
100g čećera
1 limeta ili lumun
1 koren djumbira-oko 7cm veličine

Priprema:
Djumbir izrezati na ploške i pomešati u većem sudu sa šećerom i vodom.
Oguliti koricu limuna(prethodno ga dooobro operite) i iscedite sok.
Kuvati sve dok ne proključa,a potom na umerenoj vatri kuvati još 10-tak minuta.
Procediti i potom ohladiti.
Sačuvana

anjuska
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 744« Odgovor #11 poslato: Март 01, 2011, 07:06:31 »

Kopirano sa raznih foruma:
LEK ZA CIR

Dakle
ovako. Lijek je homeopatski tj iz prirode i vrlo je efikasan. Jedan
covjek je njime izlijecio tri cira na zelucu. Recept ide ovako:

1.Naci
u polju biljku koja se zove BOKVICA ili ZILOVLAK a kod vas cini se
RUKOLA. Raste u polju medju travom i podsjeca na list tj ista je kao
list koji raste iz zemlje. Ne raste pojedinacno nego po pet i deset
listova u grupi. U narodu je poznata po tome sto se privija na rane da
brze zarastu. Ima po sebi puno zilica i bere se svjeza tj zelena.

2. Ukupno treba ubrati 250 gr, dobro oprati pod mlazom vode i onda samlijeti ili na masini za mlevenje ili u blenderu.

3. Samlijevena biljka se ubaci u 1 kg bagremovog meda i promijesa da se sjedini sa medom.

4.
Uzima se jedna zlicica /ona mala za kavu/ ujutro na prazan stomak, sve
dok se ne potrosi cijela kolicina meda. Ako se biljka natalozi na dno
treba svaki put med promijesati da se biljka sjedini sa medom.

5.
Ukoliko se ne postigne izlijecenje sa jednom kilom, onda se ponovi za
desetak dana isti postupak. Mada se nije desilo da neko ne bude
izlijecen.
Sačuvana


anjuska
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 744« Odgovor #12 poslato: Март 01, 2011, 07:07:32 »

Recept za čir na želucu
Čajne mješavine: - 40 gr. Bijelog sleza - 40 gr. Korijena gaveza - 20 gr. Slatkog korijena.

Ovu čajnu mješavinu preliti sa hladnim čajem kamilice, da odstoji 2 sata , dobro promiješati i procijediti. Piti na pola sata prije svakog jela.
Sačuvana


anjuska
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 744« Odgovor #13 poslato: Март 01, 2011, 07:08:33 »

ODLIČAN RUSKI ARMIJSKI LEK ZA ČIR NA ŽELUCU

Nabavite 250 grama svežeg butera bez konzervansa. Stavite ga u teglu i prelijte sa jednom flašicom 25% alkoholnog rastvora propolisa koji može da se kupi u apotekama. Sve dobro izmešajte. Ujutru našte srca pojedite obavezno po jednu kašiku ovog butera. Tokom dana mažite ga na hleb i jedite. Odlično leči želudac, isceljuje i čireve na želucu i dvanaestopalačnom crevu
Sačuvana


Daniella
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 1500


Beograd


« Odgovor #14 poslato: Март 04, 2011, 09:06:18 »

ULJNA TERAPIJA
Prema ajurvedi i dr. Karaču iz Ukrajine
 

Dr. Karač u Ukrajini provodi jednostavnu i delotvornu metodu detoksifikacije i ozdravljenja čovečjeg organizma pomoću suncokretovog ulja.
Dr. Karach je i sam bio teško bolestan, 15 je godina patio od hronične bolesti krvnih zrnaca. Zbog bolova je morao ležati, a izlečio se nakon samo tri dana.
 
Ulje "isisava" različite mikroorganizme i otrove iz krvi kroz usnu sluzokožu. Terapijski postupak se sastoji od grgljanja i mućkanja ulja u ustima. Na ulje se vežu štetne supstance, a kada se ulje ispljune nakon 5-10 minuta, ti otrovi odlaze iz tela. Dužina života zavisi od zdravlja mikroflore, a ona biva napadana od štetnih supstanci.
Terapija deluje i preventivno, sprečava nastanak tumora i kancerogenih procesa i zaustavlja u početnom stadijumu. Služi i za otklanjanje opšte slabosti, obamrlosti, bolesti živaca, želudačnih tegoba, bolesti pluća i jetre i poremećaja spavanja.
Prednost terapije je u jednostavnosti, beznačajnoj ceni i izostanku štetnih nuspojava. Može se sprovoditi kroz duže vremensko razdoblje.
 
Primena:
Upotrebite ulje od suncokreta ili od susama, koje je hladno presovano i nerafinisano, ujutro natašte (pre doručka). Uzmite supenu kašiku ulja u usta i premećite i mućkajte ga po ustima. Svakodnevno to radite 15 do 20 minuta, za to se vreme u ustima izlučuje puno sline i ulje se postupno razgrađuje. Ulje prihvata (usisava) otrove iz krvi, te zbog toga treba na kraju ispljunuti sadržaj usta. Pod mikroskopom bi se videli u takvom ulju mikrobi u prvom stadijumu razvoja. Žuto ulje na kraju tretmana mora biti bleđe, gotovo belo i ređe. Nakon što ste ispljunuli, isperite usnu šupljinu vodom, a možete i oprati zube (zbog eventualnog zadaha).
Ovim postupkom liječi i paradentitis, te se zubi učvršćuju u zubno meso i zubno meso prestaje krvariti.
Ulje se ne smije ni u kom slučaju progutati !
Ispljunuta tečnost mora biti bela kao mleko. U slučaju da je žute boje, to znači da ste prekratko zadržali ulje u ustima, pa produžite mućkanje.
Nakon ispljuvavanja ulja, usta se moraju dobro isprati toplom vodom, i oprati zube sa četkicom i pastom za zube.
U ispljunutoj tekućini nalazi se velika količina toksina, i štetnih bakterija.
Terapiju upotrebljavajte kao preventivu i kao kurativu. U danima kad ste umorni, slabe koncentracije ili neispavani. Iskustvo pokazuje da mnoge akutne bolesti nestaju začuđujuće brzo, nakon nekoliko dana terapije. Hronična oboljenja zahtevaju dužu primenu terapije. Na početku primene terapije moguće je kratkotrajno pogoršanje stanja – pogotovo ako je neko bolestan od više bolesti istovremeno. Moguća je i povišena temperatura u početku. Takvo privremeno pogoršanje stanja je dobar znak da se bolest povlači.
 
Mućkanjem suncokretovog ulja nakon 2.5 min ulje se veže sa pljuvačkom i nakon 4,5 min ulazi u krv, a za 10 min unosi kiseonik i izbacuje štetne materije iz organizma. Čudo od leka je jeftino, na dohvat ruke i može se jednostavno i lako primenjivati.
Sačuvana


sladzana
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Obrenovac
Poruke: 1084« Odgovor #15 poslato: Мај 31, 2011, 10:00:36 »

       MASNOCA U KRVI- POVECAN HOLESTEROL
 

 U 2l hladne vode potopiti 400gr ociscenog i na kriske isecenog celera i ostaviti na hladnom 24h. Sutradan u tu istu smesu dodati 1kg opranog i sa korom na kriske isecenog limuna Ostaviti opet na hladnom 24h. Treceg dana izvaditi celer iz tecnosti,limun dobro izgnjeciti pa i njega izvaditi.Sipati sok u flasu drzati u frizideru i svako jutro na prazan zeludac popiti po 1dcl .Lek konstantno koristiti 3 meseca .
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #16 poslato: Мај 31, 2011, 11:42:51 »

Hvala Slacka
Sačuvana


lela
Cvećar početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 6


« Odgovor #17 poslato: Јун 18, 2011, 01:33:46 »

  ima li nesto za neplodnost? za jajne celije da se stvaraju i da budu kvalitetne?
Sačuvana

valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #18 poslato: Јун 19, 2011, 08:28:44 »

Čaj za neplodnost
Posted: 2011-04-13 10:15:21 UTC+02:00


Znali ste da se može riješiti problem neplodnosti  prirodnim putem.Ako niste probali ovaj recept možete to učiniti,radi se o smjesi  đumbira,ružmarina i bosiljka. ovaj recept se dobro pokazao kod neplodnosti. Pije se do tri mjeseca bez prekida.Kod neplodnosti oba partnera trebaju da piju čaj ili da se podvrgnu terapiji.
 Recept kod  problema neplodnosti ide ovako, sipa se jedna kašika  u 6 dcl prokuhane vode,kada prokuha još jednom ,poklopiti i piti nakon dva  sata ,ne treba ponovo grijati,može se piti po pola čaše više puta danas.Ove biljke su dobre osim za neplodnost i za druge probleme,ali o tome na drugim postovima.


jekovito bilje preporučljivo kod problema neplodnosti
4.5.2010

OBJAVI NA:
Svaki lijek koji danas konzumiramo u obliku tableta potekao od neke biljke. Cijela farmaceutska industrija krenula je od raznih biljnih mješavina. Još od naših baka smo učili kako neki čajevi povoljno utječu na zdravlje i pomažu kod ozdravljenja.
Evo nekoliko biljaka koje se preporučaju osobama s problemom neplodnosti:

Marulja - biljka/macina trava (Marubii herba)

Sadrži gorke tvari i trjeslovine. Potiče izlučivanje sline, žuči te probavnih sokova. Marulja pomaže kod manjka apetita te kod upale želučane i crijevne sluznice. Poboljšava rad jajnika. Koristi se i kod bronhitisa jer djeluje kao ekspektorans. Regulira menstrualni ciklus.

Vrkuta/Gospin plašt - biljka (Alchemillae herba)

Sadrži trjeslovine katehinskog tipa, flavonoide, gorke tvari i saponine. Djeluje kao adstringens i opušta grčeve (spazmolitik). Pomaže kod upala želučane i crijevne sluznice, a posebno kod proljeva. Preporuča se kod bolnih menstruacija s jakim krvarenjem. Kod liječenja neplodnosti u žena, često se pije čaj koji pomaže zadebljanju sluznice maternice.  Koristi se za grgljanje kod upala usne šupljini i ždrijela. Upotrebljava se kao kupka kod kožnih ekcema i upala rodnice.

Oman - korijen (Inulae radix)

Glavni sastojci su gorki seskviterpenski laktoni, eterična ulja, triterpeni i inulin. Pozitivno utječe na sluznicu dišnih puteva, ublažava kašalj. U "narodnoj medicini" koristi se kod želučanih tegoba, bolesti crijeva, jetre i žučnog mjehura. Uz razne ljekovite primjene, oman se koristi za jačanje plodnosti i spriječavanje pobačaja.

Zeleni čaj - nefermentirani listovi (Camelliae sinensis folium)

Sadrži flavonoide, polifenole (katehine), kofein, hlapiva ulja, vitamine, minerale,nešto trjeslovina. Ima antioksidativni učinak, osvježava. Jača imuni sistem, podiže koncentraciju, posjeduje antivirusni učinak. Snižava krvni tlak i kolesterol u krvi, pomaže kod glavobolje. Snizuje rizik od nastanka karijesa, pripisuju mu antitumorski učinak. Novija istraživanja su pokazala da utječu na plodnost. Žene koje redovito uzimaju samo jednu šalicu zelenog čaja na dan znatno povečavaju mogućnost da zatrudne.

Žen - šen 

Žen-šen (Panax ginseng) se vec 5000godina na Dalekom istoku upotrebljava kao biljka koja liječi sve bolesti.

Njegova najvažnija djelatna tvar su saponini ginsenozidi koju su po kemijskom sastavu vrlo slični ljudskim hormonima.

Žen-Šen pospješuje nastajanje i ubrzavanje spermatozoida, a treba uzimati najmanje 2mjeseca, 2puta na dan po 100-150mg žen-šena.

Konopljika ili divlji papar (Vitex agnus - castus) 

je do 2m visok primorski grm, duguljastih tamnozelenih listova i sitnih ljubičastih cvjetova, skupljenih u gosti vrsni cvat.

Biljka cvate ljeti, a u ljekovite svrhe se koriste cvjetovi i plodovi koji mirisu na papar.

Budući da uravnotežuje hormone estrogena i progesterona, konopljika djeluje na

ženski reproduktivni sustav i neplodnost.

Američko istraživanje je pokazalo da je oko 30% žena koje su uzimale kapsule ili tinkturu od konopljike zatrudnjelo za nekoliko mjeseci.

Kadulja - list (Salviae folium)

Sadrži eterična ulja, tanine, gorke tvari, triterpene (ursolična i ružmarinska kiselina) i flavonoide. Djeluje spazmolitično, adstringentno, antibakterijski, fungicidno, antivirusno, pospješuje želučanu sekreciju i smanjuje znojenje. Daje se kod grčeva u probavom sustavu, tegoba u menopauzi i amenoreje te kod pojačanog znojenja. Preporuča se za grgljanje kod upala sluznice usta i ždrijela (afte). Zbog antiinfektivnog učinka koristi se kao kupka kod kožnih bolesti. Ne preporuča se pijenje veće količine čaja u trudnoći i dojenju, a upotreba čistog eteričnog ulja i tinkture je zabranjena

Kadulji su se oduvijek pripisivala ljekovita svojstva, a osim sto pomaže protiv bolesti maternice, kadulja se preporuča i parovima kao pomoć protiv neplodnosti.

Crni kim

Crni kim ili crnjika (Nigella sativa) od davnina na Dalekom istoku slovi kao dobar afrodizijak. Uz širok spektar ljekovitog djelovanja, crnjika pomaže i kod nerazvijene ili spuštene maternice, bolnih mjesečnica i neplodnosti.
 
Pastirska iglica

Pastirska iglica (Geranium robertianum) je do 50cm visoka zeljasta biljka čiji listovi neugodno mirišu kada se protrljaju među prstima. Cvate od travnja do rujna cvjetovima crvenoljubičaste boje, često sa svjetlijim prugama. Najčešće raste na stjenovitim mjestima, u živicama i uz rubove šuma. Zeljasti nadzemni djelovi skupljaju se u vrijeme cvatnje te koriste za liječenje različitih krvarenja i upala sluznice, a pomaže i kod neplodnosti.

Cikla
 
Cikla (lat. beta vulgaris) je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicom. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.

Medicinsko djelovanje

Cikla je vrlo bogata biljka. Zato je odavno poznata i kao ljekovita biljka koja se koristila u kućanstvima. No dalje od toga, koristi se i u suvremenoj medicini. Osnovno djelovanje cikle je u suzbijanju tumora i liječenju leukemije.Osim toga, koristi se za reguliranje krvnog tlaka, osobito kada je nizak. Povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je, nadalje, korisna u liječenju slabokrvnosti, posebno kod djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči.

Zbog velikog udjela folne kiseline, cikla se preporuča konzumirati osobama sa problemom neplodnosti.

Rusomača - biljka (Bursae pastoris herba)

Sadrži biogene amine, peptid diozmin (ima antihemoragičko djelovanje), flavonske glikozide i trijeslovine. Rusomača sa svojim sastojcima jača stijenke krvnih žila i djeluje protuupalno. Tradicionalno se koristi za zaustavljanje krvarenja bez obzira na uzrok. Primjenjuje se kod krvarenje u probavnom traktu (erozivni gastritis, upalne bolesti crijeva), iz mokraćnih putova, maternice (metroragije raznih uzroka, pojačano menstrualno krvarenje), kod krvarećih hemoroida, krvarenja iz nosa i malih površinskih rana.

Ne smije se primjenjivati tokom trudnoće niti kod osoba na antikoagulantnoj terapiji.
 

IZVOR: www.beta.hr


Oman da ne omane

Beli Oman

Piše:Jelena Matijević
Problemom steriliteta počeo sam da se bavim 1986. godine, kada sam prvi put pročitao knjigu “Biljke i prirodni lekovi za seksualne smetnje” dr Rista Pešića Gostuškog, lekara i velikana naše narodne medicine. Tokom dugogodišnjeg bavljenja problemom neplodnosti, on je otkrio pojedine biljke koje su podsticale seksualnu želju žena i muškaraca, lečile neplodnost i mnogobrojnim parovima pomogle da postanu roditelji. Njegove narodne lekove najviše su proučavali bugarski travari i zahvaljujući njegovim receptima napravili mnogobrojne mešavine lekovitih trava koje leče neplodnost – kaže za “Bilje&Zdravlje” Petar Jovanović, fitoterapeut iz Beograda.
On ističe da je dr Gostuški za lečenje neplodnosti posebno isticao biljku „muško srpsko proso“. Godinama je naš sagovornik tragao za njom, ali, iako, poznaje oko 250 lekovitih trava, u Srbiji je još nije pronašao. Srećom, kaže, raste u Bugarskoj pa je zato i ima u preparatima koje priprema.
- Osim ove, koristim i biljke koje pomažu samo ženama ili muškarcima. Koren belog omana je “kraljevska” biljka isključivo protiv ženske neplodnosti. Ne postoji problem steriliteta žena, a da ga ova trava nije ublažila ili otklonila, jer umiruje nervnu napetost i pojačava seksualnu želju. Za muškarce su najbolji list čubra, koji leči mokraćne puteve i pojačava potenciju, takozvano „grčko seme“ koje pomaže “proizvodnju” spermatozoida i valerijana (macina trava, odoljen) za umirenje – objašnjava Jovanović. On naglašava da njegov način lečenja neplodnosti ne podrazumeva samo uzimanje čajeva i lekovitih preparata, već i promenu pojedinih životnih navika.
- Insistiram na načinu ishrane, jer je naučno dokazana veza između metabolizma i neplodnosti. Pravilno kombinovanje namirnica i dobar metabolizam utiču na organizam žena i muškaraca, to jest na baznost i kiselost pojedinih organa važnih za oplodnju. Nepovoljna kiselost vagine i sperme, jedan je od osnovnih uzroka neplodnosti, a nastaje zbog neurednog života, neusklađenih bioritmova partnera, pušenja, alkoholizma i promiskuiteta. Ali, kada se pomoću lekovitog bilja i ishrane stvori optimalna pH vrednost (7,2-7,6) oplodnja će da bude uspešna.
Naš sagovornik kaže da je za lečenje poželjno da partneri dođu zajedno, jer najčešće priprema čajeve za oboje, preporučuje im određene periode uzdržavanja od seksualnih odnosa i savetuje kako da se hrane.
- Najjednostavnije namirnice koje se često koriste u ishrani su se, u stotinama slučajeva dokazale u lečenju neplodnosti. Parovima preporučujem da bar dva puta sedmično jedu pasulj, bez hleba, sa bilo kojom salatom. Osim pasulja, tri puta nedeljno, trebalo bi da jedu jela od kukuruza sa nekom svežom salatom, najbolje od presnog kupusa, a nikako od kiselog jer umanjuje plodnost muškaraca – kaže Jovanović i tvrdi da posle tri meseca izmenjenog načina života, uzimanja biljnih preparata i odabrane ishrane većina parova izleči neplodnost.

KUPKE
Osim ishrane, čajeva i drugih biljnih preparata, Jovanović kaže da i kupke mogu da budu od velike koristi u lečenju neplodnosti.
- Kupke su važne i za žene i za muškarce, jer su delotvorne u borbi protiv takozvanih „koktela bakterija“. Najbolja kupka priprema se ako se uzme po šaka kore krušine, rastavića i hajdučke trave i prelijete sa 7-8 l vrele vode. Poklopi se i posle dva sata kupka će imati idealnu temperaturu. Naspe se u kadicu i doda se još šoljica prokiselog jogurta koji je, na sobnoj temperaturi bio otvoren 24 sata. U kupki se sedi 12-15 minuta, a korisna je ženama i naročito muškarcima. Njima preporučujem i da, istovremeno dok koriste kupke piju i uvin čaj koji je odličan za čišćenje mokraćnih puteva od bakterija. Jer, ako on ima bakterije u mokraći mala je verovatnoća da njegova partnerka zatrudni – objašnjava naš sagovornik.

ŽENSKI ČAJ
- koren belog omana
- litar vode
Usitnjen koren omana prelijte hladnom vodom i poklopite. Posle 2 sata procedite I pijte po čašu 3 puta dnevno.
NAPOMENA: Ovaj čaj pomaže ženi da se opusti i seksualno uzbudi.

ORAH ZA MUŠKARCE
Orah je najbolji “prijatelj” muške potencije, jer obiluje prirodnim jodom, a sadrži i aminokiselinu L-arginin koja se u organizmu pretvara u azot-oksid takozvani “gas potencije”. Osim oraha dobri su i drugi koštunjavi plodovi poput lešnika, kikirikija i pistaća.

izvor
http://www.biljeizdravlje.rs/code/navigate.php?Id=331&editionId=81&articleId=414
Sačuvana


lela
Cvećar početnik
*
Van mreže Van mreže

Poruke: 6


« Odgovor #19 poslato: Јун 19, 2011, 08:42:43 »

  hvala
Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #20 poslato: Октобар 11, 2011, 06:29:08 »

Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #21 poslato: Октобар 20, 2011, 07:41:40 »

Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #22 poslato: Новембар 16, 2011, 04:59:52 »

Narodni ljekovi protiv kašlja

Mnogo je načina da se prehlade različitog porijekla kao što je kašalj, upala grla ili neke druge bolesti, ublaže tradicionalnim ljekovima.

Za to su najbolje stare provjerene recepture iz vremena naših prabaka, pa i njihovih baka.

Bijela rotkva sa medom
Jednu veliku bijelu rotkvu treba izdubiti da izgleda kao čaša. Unutra sipati kašičicu do dvije meda, pokriti salvetom i ostaviti da prenoći. Ujutru će udubljenje rotkve biti ispunjeno sopstvenim sokom, izmiješanim sa medom. Za smirivanje kašlja, trebalo bi uzimati po jednu kašičicu ovog soka - ujutru i uveče.

Crni luk sa medom
Poveću glavicu crnog luka staviti u odgovarajuću čašu da bi uspravno stajao, a onda ga izbušiti. U šupljinu od luka staviti po želji med, i svako jutro, sadržaj koji se iz luka iscijedi- popiti.

Žalfija kao med
Prvo treba skuvati jak čaj od 40 grama žalfije i 600 mililitara vode. Nakon toga ušpinovati 300 grama šećera bez vode, na tihoj vatri. U ušpinovan šećer procijediti prethodno spremljen čaj. Tako dobijen sirup, uz miješanje treba kuvati na tihoj vatri, dok ne dobije gustinu meda. Sadržaj zatim ohladiti, sipati u teglu i čuvati u frižideru.

Za smirivanje kašlja odrasli treba da uzimaju tri puta po jednu supenu kašiku, a djeca tri puta po jednu malu kašikicu ovog karakterističnog meda. Osim za smirivanje kašlja, preporučuje se i pušačima za čišćenje pluća.

Žalfija je, inače, vrlo zahvalna u liječenju bolnog grla, laringitisa, tonzilitisa i ulceracije grla. U svom etarskom ulju sadrži dosta fenolne kisjeline, zbog čega posjeduje antibakterijsko dejstvo.

Njen sastojak tujon ima i antiseptičnu moć, naročito kod stafilokoknih infekcija, zbog čega se i preporučuje kod prehlada i kašlja. U narodu je poznato i žvakanje svježih listova žalfije, radi otklanjanja navedenih tegoba.
Sačuvana

bobana
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Bar
Poruke: 2836« Odgovor #23 poslato: Фебруар 07, 2012, 11:42:15 »

Sačuvana

valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #24 poslato: Фебруар 07, 2012, 12:25:40 »

To je ova biljcica http://www.google.rs/search?hl=sr&q=alchemilla+vulgaris&gs_sm=e&gs_upl=1163l1163l0l1284l1l1l0l0l0l0l106l106l0.1l1l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1280&bih=610&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=CgoxT8S8Ksf-4QS6m6CKBQ  nepoznata mi je
Sačuvana


Daniella
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 1500


Beograd


« Odgovor #25 poslato: Фебруар 21, 2012, 11:49:47 »

Po lekovitosti ren može da se poredi se belim lukom!

Ren poboljšava cirkulaciju, otvara apetit, stimuliše rad organa za varenje, a sok rena uništava razne bakterije...
Kao začin, ren jelu pojačava ukus, može da se upotrebi za pripremanje pikantnog sosa, a često se koristi i kao salata. Osim dobrog ukusa ren je i veoma zdrav, poboljšava cirkulaciju i otvara apetit.
Ren raste po vlažnim mestima, gotovo u svim krajevima sveta. Gaji se zbog korena koji se upotrebljava kao začin. Može dugo da se čuva svež u podrumu zakopan u vlažan pesak. Ima sinigrina, koji se raspada na alil-izo-sulfocijanid, glikozu i kalijum kiseli sulfat. Ima i šećera, asparagina, glutamina i dr.
- Ren je omiljen narodni lek i zdrav začin.Oštar, ljut ukus rena dolazi od specifičnih eteričnih ulja, sumpornih jedinjenja od kojih proističe i njegovo jako fitoncidno dejstvo. Ovih ulja ima od 115 do 158 mg na 100 grama. Glavni sastojak je glikozid sinigrin, čiji se miris i oseća, a koji se pod dejstvom specifičnog fermenta razlaže na gorušičina ulja, od kojih i zavisi lekovitost rena - objašnjava Jasmina Stojanović Ristivojević, nutricionista-dijetetičar.
Ona dodaje da ren sadrži značajne minerale, a od vitamina u 100 g rena ima najviše C - 114-129 mg, onda malo A (33 IJ), B1 (0,14 mg), B2 (0,11 mg), B6 (0,18 mg) i PP -0,6 mg.
- U lišću ima više beta karotina, provitamina A, ali se ono kod nas retko koristi -  ističe naša sagovornica.
Po lekovitosti ren može da se poredi se belim lukom. Isparljiva sumporna ulja imaju jako fitoncidno dejstvo i sprečavaju infekcije ždrela i disajnih puteva. Koristi se uglavnom kao jak začin - nastrugan i začinjen solju, šećerom i sirćetom - uz tople supe, meso, ribu, pečenje.
- U malim dozama sok rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, gnojne bakterije, TBC bacile, mnoge gljivice koje parazitiraju u ljudima i biljkama - kaže Jasmina Stojanović Ristivojević. - Ren umanjuje otrovnost hrane zaražene salmonelama, pa se uz dodatak ove biljne terapije takva trovanja brzo i neosetno prebolevaju. Stimuliše rad organa za varenje - izazivanjem pojačane sekrecije želudačnih i crevnih žlezda, žuči i pankreasa. Izaziva povećano lučenje sone kiseline i fermenata.
Pojačava rad jetre i žuči koji luče više sokova i povećavaju svarljivost hrane. Crevne žlezde takođe pojačavaju aktivnost i luče više sekreta, te se i tamo hrana brže i lakše vari, bolje koristi, što u krajnjoj liniji povećava apetit.
Međutim, ren ne prija bolesnicima kojima smeta i sirov luk. Ako se jede u većim količinama, može da napravi problem i zdravim osobama.

RECEPTI
Ojačava pluća
Sa 200 ml ključale vode preliti 10 g narendanog rena i ostaviti poklopljeno nekoliko minuta. Procediti i piti mlako. Dnevno mogu da se popiju 2-3 manje šolje.

Zimski miks
Izmešati u blenderu usitnjeni koren rena, uz dodatak malo jabukovog sirćeta i meda. Pripremljenu dozu čuvati u dobro zatvorenoj tegli, ali ne duže od 10 dana. Tri puta dnevno uzimati po pola kašičice, najbolje pre glavnog obroka. Može da se koristi i kao dodatak salati ili glavnom jelu.

Inhaliranje sinusa
U posudu staviti narendani ren i malo vode, pa staviti na ringlu da provri. Kad počne da isparava, šerpu skloniti sa izvora toplote. Da bi se udahnula korisna isparenja, poželjno je da se bolesnik sagne iznad posude, glavu pokrije peškirom i tako ušuškan udiše paru najduže deset minuta. Najbolje je da se to uradi pre spavanja.

Sirup
Iseći koren rena na tanke kolutove i poslagati ih na mrežu ili gazu koja je zategnuta preko šire posude. Na kolutiće sipati debeo sloj šećera u prahu. U posudu ispod kapljaće sirup koji se daje bolesniku, 1-2 kašike dnevno pre jela.

izvor - www.bebac.com
Sačuvana


aromaticni
Cvećar početnik
*
Van mreže Van mreže

Lokacija: Budva
Poruke: 9


Budva


« Odgovor #26 poslato: Фебруар 23, 2012, 09:52:25 »

Lekoviti sok od limuna i đumbira
 
Često posežemo za raznim veštačkim vitaminskim sirupima, tabletama, kapsulama ili šumećim tabletama, a ne znamo da su nam prirodni lekovi u vidu sokova na dohvat ruke. Takav je i lekoviti prirodni sok od limuna i đumbira. Podsećamo da su i limun i đumbir vekovima poznati kao lekoviti darovi prirode.
Veoma jednostavno možete napraviti ovaj sok, tj. sirup bogat lekovitim sastojcima.
 
Recept za spremanje soka od limuna i đumbira
Neophodni sastojci:
1 koren đumbira (može se nabaviti u megamarketima ili prodavnicama zdrave hrane)
1 kilogram šećera
1,5 kilograma limuna
2 litra vode
 
Način pripreme
Jedan koren đumbira oljuštiti i iseckati na kockice. Dodati 1 kg šećera. Preliti mešavinu sa 2 litra vode. Promešati pa staviti da provri. Ostaviti da odstoji 12 sati. Nacediti 1,5 kg limuna u sirup i promešati. Sirup (oko 3-4 litra) sipati u plastične boce (flaše) i čuvati u frižideru.
 
Korišćenje
Kada hoćete da pijete (poslužite) sok, sirup rastvoriti u vodi i promešati (odnos količina sirupa i vode po želji).
Dobija se sok sa sledećim blagim ukusima: slatkasto, kiselo, gorko, blago-ljuto. Miris limuna i slatkasto-pikantan ukus đumbira čine ovaj napitak veoma prijatnim.
Napominjemo da osobe sa osetljivim grlom mogu u hladan sirup sipati mlaku ili toplu vodu, kako bi dobili sok odgovarajuće temperature.
 
Korisni i lekoviti sastojci
Navodimo samo neke lekovite sastojke koji se nalaze u soku: belančevine
biljne masti
biljni hormoni
bioflavonide
vitamin C
vitamine B1, B2 i B12
gvožđe
gingerol
enzime
etrična ulja
zingeron
kalijum
kalcijum
magnezijum
natrijum
proteine
so
ugljene hidrate
fosfor
šećer
 
Lekovito dejstvo
Interesantno je da sok od limuna i đumbira u sadejstvu ima veće lekovito dejstvo nego limun i đumbir posebno.
Prema narodnom iskustvu, ali i prema savremenim istraživanjima, sok od limuna i đumbira deluje lekovito u sledećim slučajevima:
akne
alergija
anemija
anoreksija
artritis
astma
bolesti krvnih sudova
bolesti usta i organa za disanje
bolovi kičme
bolovi u zglobovima
bronhitis, prehlade i grip
glavobolja
gorušica (žgaravica)
grčevi
grčevi u želucu
gubitak apetita
degenerativne bolesti
dezinterija
depresija
edemi
za jačanje zglobova
za normalan rast
za poboljšanje koncentracije
zatvor
zubobolja
impotencija
infarkt
infekcije mokraćnih puteva
jačanje imuniteta
jačanje nervnog sistema
jutarnja mučnina i mučnina u vožnji
kamen u bubregu ili žučnoj kesi
kašalj i kijavica
kod poremećenog metabolizma
kolika
krvarenje iz nosa
kurje oči
malarija
menstrualne tegobe
migrena
moždani udar
mučnine izazvane hemoterapijom
nadražena creva
nadutost i gasovi
neke vrste raka
neplodnost
nervoza
nesanica
opadanje kose i drugi problemi sa kosom
osteoartroza
povišena temperatura
povišeni nivo holesterola i triglicerida
popravlja krvnu sliku
poremećaj krvnih sudova (tromboza)
poremećaj metabolizma
pospešuje rad žuči, želuca i creva
potpomaže znojenje i izbacivanje toksina iz organizma
prevencija organa za varenje
problemi sa arterijama i venama
problemi sa bubrzima i mokraćnim putevima
problemi sa varenjem
problemi sa žučnom kesom
problemi sa jetrom, prostatom i želucem
problemi sa kostima i zubima
problemi sa krvnim pritiskom
problemi sa nervima (živcima)
problemi sa radom jetre
problemi sa cirkulacijom
problemi u trudnoći
proliv
protiv gojaznosti
protiv starenja
razne infekcije i upale
reumatska groznica
reumatske promene
sindrom nadraženih creva
sinuzitis
skorbut
smanjuje bol u stopalima
sprečavanje ugrušavanja krvi
srčane bolesti
stabilisanje crevne flore
stomačni bolovi
suzbija bakterije i viruse
ublažava bol
ubrzava razgradnju masti
uganuća i istegnuća
ukočeni mišići
umor
upala jajnika
hemoroidi
šlog
Sok se može koristiti u ishrani tokom cele godine kao hrana i prirodan antioksidans i povoljno deluje na: organe za disanje, nerve, stomak, creva, krvne sudove i imuni sistem.
 
Napomena i upozorenje
Ni sa čim ne treba preterivati pa tako ni sok od limuna i đumbira ne treba piti u prevelikim količinama. Dve do četiri čaše soka dnevno su dovoljne.
Budući da sok sadrži šećer kao obavezan sastojak, dijabetičari bi trebalo da vode računa o količini popijenog soka i da se konsultuju sa svojim doktorom.
Osobe alergične na limun ili đumbir trebalo bi da izbegavaju upotrebu ovog napitka
 
Sačuvana

valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #27 poslato: Јул 19, 2012, 11:47:18 »

Sačuvana


marta
Sr. Member
****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Kakanj
Poruke: 323« Odgovor #28 poslato: Јул 19, 2012, 12:24:00 »

ja bi imala jedno pitanje al neznam na koju stranicu ga svrstati....naime mnogo sam cula za STEVIU i zelim njom zameniti secer.kupila sam u aprilu seme al nista nije niklo.kod nas /bih/nije moguce je nabaviti,mislim na rasad.moze zna neko kako i gde nabaviti,naruciti?kod Vas u Sr.ima mnogo firmi kolje se bave biljkama,pregledala sam vasu floru i odusevljena sam...nazalost nije moguce da kod njih narucim bilo sta.ako neko zna za STEVIU molim naka mi javi.
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #29 poslato: Јул 19, 2012, 01:32:25 »

ne znam nista o ovoj biljcici ali prelistaj na netu http://www.stevia.rs/rs/glavnastrana/
Sačuvana


Stranice: [1] 2   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

Cvecara Kikka Zrenjanin Belgrade Gift Baskets Rukotvorine Iza Duge
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2011, Simple Machines | Srpski prevod: www.tnenad.net
Theme by hhy89
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.051 sekundi sa 26 upita.