FORUM CVECARA
Април 29, 2017, 06:22:09 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
 
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Lukovice  (Pročitano 10351 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« poslato: Септембар 10, 2009, 03:57:45 »

LUKOVICE

Lukovice su grupa najatraktivnijih i najrazličitijih biljaka u našoj bašti. Prosto je nemoguće opisati svu raznolikost u veličinama, bojama, mirisima ili oblicima njihovog cveta. Spadaju u vrste koje je lako uzgajati jer se lako prilagođavaju novoj sredini, a kad ih jednom posadimo pojavljivaće se iznova, godinama, bez neke posebne nege. Mesta na kojima mogu da se sade u bašti su ograničena samo našom maštom, obzirom da mogu rasti u saksijama, lejama sa sezonskim cvećem ili perenama, ispod drveća ili na travnjacima  dajući  "divlji" efekat  bašte.

Termin "lukovice" se koristi za biljke koje imaju zadebljani koren, sa sposobnošću skladištenja rezervi hrane za period mirovanja. Ovaj termin obuhvata, ne samo biljke koje imaju tzv. pravu lukovicu, već i one sa rizomima, krtolama ili krtolastim korenjem. Iako su slične, između njih ipak postoje jasne razlike.

Iz lukovica možemo dobijati predivne cvetove za svaki period godine, počev od kraja zime kada cvetaju visibabe (Galanthus), rani krokusi, amenone itd. Početkom proleća se pojavljuju lale, narcisi, zumbuli, kockavice (Fritillaria),itd. Većina perunika cveta u rano leto zajedno sa ukrasnim lukovima (Allium). Sredina i kraj leta je pravo vreme za cvetanje dalija, begonija, ljiljana, gladiola itd. Kada stigne jesen, dalije su još uvek u cvetu,a njima se pridružuju amarilis, ciklame, jesenji krokusi, nerine itd.

Lukovice mogu rasti u svim delovima bašte. Većina preferira osunčane pozicije i dobro drenirano zemljište kao što su lale i gladiole. Sa druge strane, trolist (Trillium) i plavi zvončići (Hyacinthoides) će uživati u senci. Vrste niskog rasta, krokusi i anemone je najbolje saditi po ivicama leja ili u kamenim baštama, dok je za visoke vrste namenjena sredina ili zadnji deo leje. Ipak, kako sva pravila postoje da bi se kršila tako se i lukovice uspešno gaje i kombinuju na više mesta u skladu sa našim željama.

Čest je slučaj da se setimo ove grupe biljaka tek kada ih vidimo da cvetaju u komšijinoj bašti. Nažalost tada je već kasno i vreme sađenja tih vrsta je davno prošlo. Postoje dve glavne sezone kupovine i sađenja i to jesen ili kasna zima. Prolećne lukovice spadaju u otporne biljke koje mogu da podnesu niske temperature i one se sade u jesen. Poluotporne letnje lukovice se sade početkom proleća, dok se neotporni gomolji dalija iznose tek kada prođe opasnost od kasnih proletnjih mrazeva. Ako nismo sigurni, najbolji pokazatelj pravog vremena sađenja lukovica je kada se one pojave u prodaji.
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #1 poslato: Септембар 10, 2009, 03:58:12 »

SAĐENJE - I DEO

Vreme i način sađenja su veoma bitni za dobijanje onog efekta koje samo lukovice mogu da pruže. Sa druge stane, tokom godine one ne zahtevaju mnogo nege i ona se svodi na jednostavne radnje prilikom sađenja i u periodu kada biljke precvetavaju. Prilikom kupovine treba dobro pogledati da na njima nema znakova oštećenja ili bolesti. Za najbolji kvalitet birati najveće lukovice i posaditi ih što pre. Ako se mora odložiti sađenje, treba ih staviti na hladno i mračno mesto.
   
Prva stvar na koju treba obratiti pažnju jeste vreme sađenja. Naravno, to vreme zavisi od vremena u kome odabrane lukovice cvetaju. Prolećne lukovice kao što su krokusi, lale, narcisi, itd. sade se početkom jeseni, a najkasnije oko 6 nedelja pre prvih jačih mrazeva. Ovaj period će omogućiti da one razviju koren i pripreme se za zimu. Letnje lukovice kao što su dalije, gladiole, itd. sade se u proleće, u periodu kada prođe opasnost od mrazeva. Jesenje lukovice,kao što je jesenji krokus, sade se u kasno leto. Treba poštovati vreme sađenja jer lukovice imaju svoj razvojni ciklus koji mnogo zavisi od spoljašnje temperature.

Kada govorimo o dubini sađenja,opšte je pravilo da se lukovice sade na 2-3 puta većoj dubini od visine lukovice. Dubina, takođe, zavisi od kvaliteta zemljišta. Ako ih sadimo u teška glinovita zemljišta, sade se na manjoj dubini i obratno.Lukovice odlično rastu na osunčanom mestu ili eventualno u delimičnoj hladovini. Dobra drenaža je važna za većinu lukovica, pa treba izbegavati sađenje na vlažnim mestima gde se zadržava voda tokom kišnih perioda. Nakon odabira mesta, prekopati zemljište do dubine od oko 30-ak cm. Ako je reč o teškim glinovitim zemljištima, dodati krupnog peska zbog drenaže. Ako se lukovice koriste više godina, što je češći slučaj, izmešaćemo sa zemljištem kompost ili neko drugo organsko đubrivo, NPK 10:10:10 ili posebno đubrivo za lukovice. Za razvoj korena, biljke trebaju fosfor, tako da možemo dodati organsko đubrivo bogato tim elementom (superfosfat ili koštano brašno). Izbegavati korišćenje koštanog brašna ukoliko imate psa u bašti. Kod letnjih lukovica obavezno je dodavanje komposta ili zrelog stajnjaka prilikom sađenja.
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #2 poslato: Септембар 10, 2009, 03:58:36 »

SAĐENJE - II DEO

Lukovice možemo saditi na najrazličitijim mestima. Preporuka je da ih uvek sadimo u grupe da bi ostvarili pravi efekat. Razmak na kome sadimo lukovice zavise od njihove veličine, pa tako manje postavljamo do 5 cm, a veće od 15 do 25 cm razmaka. Ako se sade u leje, iskopa se rupa odgovarajuće dubine, dodamo kompost i rasporedimo lukovice. Izbegavati pravilan razmak kako bi postigli što prirodniji izgled. Rupu napuniti zemljom i lagano pritisnuti.

Možemo ih saditi i na travnjaku kako bi postigli izgled „divlje“ livade i to tako što ih razbacamo po travnjaku i sadimo gde padnu. Alatkom za sađenje lukovica napravimo rupu u travnjaku, dospemo malo komposta u rupu, stavimo lukovicu i vratimo travu. Na travnjaku praviti veće grupe lukovica i takođe, izbegavati pravilan razmak. Drugi način je da podignemo busen trave, usitnimo zemlju, dodamo malo komposta, postavimo lukovice i vratimo busen.
   
Saksije su takođe pogodno mesto za sađenje lukovičastih cvetnica. Na dno saksije stavljamo parčiće cigle ili kamena zbog drenaže, potom stavimo sloj mešavine komposta i zemlje debeo najmanje 3 cm, ubacimo lukovice i napunimo saksiju istom mešavinom. Zbog ograničenog prostora u saksijama stavljamo lukovice na manje rastojanje, ali one ne smeju da se dodiruju.

Treba imati na umu da uvek postavimo lukovicu sa stranom na kojoj raste korenje dole, a vrh moramo da postavimo prema gore. Ako je teško razaznati koja strana je vrh lukovice, stavite je na bok.

Kada kombinujemo biljke u leji ili saksiji, voditi računa o visini rasta. Niže biljke stavljamo ispred a visoke iza njih.


     
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #3 poslato: Септембар 10, 2009, 04:00:05 »

REDOVNA NEGA

Lukovice su poznate kao biljke koje zahtevaju veoma malo nege tokom godine. Pravilnom sadnjom na odgova- rajuće mesto i poštujući neke druge postupke negu možemo svesti na naj- manju moguću meru.

Lukovice, sa druge strane, imaju jedinstveni, samoobnavljajući i visoko- razvijeni mehanizam čuvanja hranjivih materija pomoću kog su prilagođene za život ispod zemlje. Ove biljke su sposobne da za sebe obezbede hranu u različitim tipovima zemljišta. Čak i kad su
   
u mirovanju mesecima, uprkos suši, mrazu ili vrućini, one nastavljaju sa rastom kad se uslovi poprave.

Podupiranje

Biljke visokog rasta, kao što su kane, visoke dalije, većina ljiljana, neke vrste gladiola itd. su veoma osetljive ukoliko su posađene na izloženom mestu, gde duvaju jaki vetrovi, koji mogu izazvati ozbiljne štete na biljci. Ako nemamo zaklonjenije mesto u bašti rešenje je u postavljanju metalnih ili drvenih podupirača u ranoj fazi rasta. Ovo u početku može izgledati neugledno ali će listovi ubrzo prekriti oslonac. Drugi razlog zbog koga se postavljaju oslonci je što npr. neke vrste ljiljana ili mombrecija proizvode velike cvetove koji savijaju grane i tako kvare izgled cele biljke.

Drenaža

Neke lukovice, kao npr. ljiljani, ne podnose suviše vlažno zemljište. Ukoliko nemamo pogodnije mesto ili nećemo da menjamo biljku, dobra ideja je dodavanje sloja šljunka ispod lukovice kako bi poboljšali oticanje vode.

Zalivanje

Sveže posađene lukovice zahtevaju stalnu vlagu zbog prilagođavanja korenja novoj sredini. Kišnica obično obezbeđuje dovoljno vlage, ako su biljke posađene napolju, tako da nije potrebno dodatno zalivanje. Zalivanje je potrebno samo tokom sušnog perioda i ako kiša ne pada direktno po biljkama.

Đubrenje

Količina đubriva kojim treba prihranjvati lukovice zavisi od mesta gde smo ih posadili, planiranu dužinu korišćenja istih lukovica, kvaliteta zemljišta u kojemih sadimo itd. Generalno, obezbeđivanje dodatnih hranjivih materija će pomoći većini biljaka naročito onim koje imaju duži period cvetanja (kana, dalija itd.). Prilikom sađenja potrebno je dodati malo komposta u rupu ili pregorelog stajskog đubriva. Ako koristite koncentrisana đubriva, dobro rešenje za lukovice je koštano brašno koje sadrži više fosfora za razvoj korena i cvetova. Najbolje anorgansko đubrivo je sa odnosom NPK 5-10-5. Organska đubriva dodavati za vreme sađenja a anorganska po potrebi.

Otkidanje uvelih cvetova i plodova

Kod većine biljaka iz ove grupe je neophodno redovno orezivati precvetale cvetne glavice kako bi sprečili biljku da proizvodi seme i tako nepotrebno iscrpljuje biljku koja slabije cveta sledeće sezone. Isto tako, redovnim orezivanjem možemo značajno produžiti sezonu cvetanja. Kod pojedinih biljaka, kao što su ukrasni lukovi, glavice sa semenjem izgledaju jako dekorativno i tokom zime.
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #4 poslato: Септембар 10, 2009, 04:03:58 »

U jesen, pre nego što postane suviše hladno, treba izabrati i posaditi čvrste lukovice, ali je najbolje posaditi ih dovoljno rano tako da korenov sistem može da se razvije pre zime. Kasnije posadjene lukovice razvijaju koren u proleće i mogu da cvetaju kasnije nego obično, ili cvetaju tek dogodine.

Da bi bašta bila stalno u cvetu treba odabrati različite vrste lukovica čiji će se cvetovi sukcesivno smenjivati. Takodje, da bi se izbegla prazna mesta kada one precvetaju, poželjno je posaditi višegodišnje biljke oko površina sa lukovicama. Na taj način se kamufliraju najpre žuti, neprivlačni listovi lukovičastih cvetnica, a onda i praznine u vrtu.

Većina lukovica zahteva djubrenje, ali u odredjeno vreme. U ovom periodu, odnosno prilikom sadnje, na dno rupe treba staviti djubrivo sa velikim sadržajem fosfora. Lukovice je potrebno redovno djubriti izbalansiranim sredstvom u rano proleće, kao i posle cvetanja, da bi se pospešio rast za sledeću sezonu.
Sačuvana


aldu
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Sopot
Poruke: 897« Odgovor #5 poslato: Мај 27, 2010, 07:55:43 »

Посадила сам луковице бегонија још 8. маја, и до сада још нису никле. Да ли треба да се бринем?
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #6 poslato: Мај 27, 2010, 08:38:52 »

A zasto ne bi polako isceprkala zamlju oko jedne da virnes sta se desava , Mada je mozda jos rano kasno si posadila. Jedino su mogle da strule od kise ...........
Sačuvana


aldu
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Sopot
Poruke: 897« Odgovor #7 poslato: Мај 27, 2010, 09:00:08 »

Ух, помислила сам да мало чепркам али сам се уплашила шта ћу да нађем. Овако бар гајим наду. Али, у праву си, погледаћу шта се дешава.
Sačuvana


aldu
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Sopot
Poruke: 897« Odgovor #8 poslato: Мај 28, 2010, 08:01:44 »

Мало сам чепркала и кренуле су!!! Вероватно им је фалило топлоте. Једва чекам да почну да расту! Једва чекам.
Sačuvana


cupavko
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Poruke: 917


Sarajevo


« Odgovor #9 poslato: Јул 17, 2010, 02:33:02 »

Ja sam svoje lukovice posadila prije 3 godine i prvo smo imali problema sa krticom koja je harala po basti i vecinu je unistila ali smo je se rijesili na kraju.Meni je sad problem sto sam ja te lukovice neke posadila jako piltko i kad sad okopavam ovo cvijece ,ponekad ih zakinem motikicom.Moram negdje nabaviti one plasticne stapice na kojima cu napisati gdje mi se koje lukovice nalaze,ali to cu tek moci na proljece kad izrastu,da bi znala tacno gdje su #kazna# #kazna#.Sad nemam pojma #zmirko#
Inace volim sve lukovice i jako mi se dopadaju njihovi cvjetovi.Do sad nisam imala krokuse,carsku  krunu ili kockavicu ali namjeravam da ove jeseni kupim i te lukovice.Prelijepi su mi cvjetovi! #zmirko#
Sačuvana


loga
Full Member
***
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 131WWW
« Odgovor #10 poslato: Октобар 04, 2010, 11:01:29 »

Pre neki dan sam kupila tuce lukovica šafrana. Planiram da ih posadim u veliku ovalnu, plitku žardinjeru na terasi. Nisam sigurna da li je to dobra ideja. Bojim se da ne smrznu jer neće imati mnogo zemlje iznad sebe. Da li da ja to držim u hladnom ulazu preko zime?
Sačuvana


Milos
moderator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 2518


zemlja Dembelija


« Odgovor #11 poslato: Октобар 04, 2010, 11:06:34 »

Pozdrav Loga!

Zasto ne sacekate prolece i posadite ih u basti? Mislim da bi to bilo najbolje resenje...
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #12 poslato: Октобар 04, 2010, 11:09:49 »

Ja bih ih drzala u ulazu , pretpostavljam da mislis na zgradu, ja sam pre tu drzalai hibiskus i opadne mu sav list i potera na prolece...
Sačuvana


loga
Full Member
***
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 131WWW
« Odgovor #13 poslato: Октобар 04, 2010, 11:16:36 »

mogu ja da sačekam proleće, to mi je još i najlakše ali kad će cvetati ako ih posadim  proleće.
da, valjevka mislim na zgradu ( svoju kuću)
Sačuvana


dragana84
Jr. Member
**
Van mreže Van mreže

Lokacija: Vrbas
Poruke: 66« Odgovor #14 poslato: Март 16, 2011, 09:39:25 »

imali neko da preporuci katalog prolecnih lukovica
Sačuvana

valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #15 poslato: Март 16, 2011, 12:01:24 »

Ja sam porucivala u flori http://www.floraekspres.rs/proizvodi.php?idd=89 i imas u statui http://www.statua.co.rs/katalog%20lukovica%202011.pdf

i jos proizvodjaca imas u ovoj temi http://forumcvecara.me/index.php/topic,71.0.html    
Sačuvana


Agika
moderator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Zrenjanin
Poruke: 2633WWW
« Odgovor #16 poslato: Март 17, 2011, 03:13:20 »

dragana, ne znam iz kog si mesta ......u Novom sadu je sad Novosadsko proleće, i tamo sad izlažu proizvođači gladiola , ljiljana.....verovatno bi dobila jeftinije ako poručiš veće količine, nego preko Flore i dr preprodavaca!
Sačuvana

                             

anjuska
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 744« Odgovor #17 poslato: Октобар 09, 2011, 10:48:32 »

E ovako... Pre nego sto pocnem, da nagovestim da i ono malo sto znam o cvecu, vezano je za aranzmane tj. rezano cvece... Znaci imate posla sa totalnim laikom na ovom polju...
A htela bih da na terasi, u saksijama posadim par lukovica, mozda krokus, zumbule i lale... Kome od njih je sada vreme za sadnju? Moze i narcis... I gde da nadjem lukovice u Bgd-u?
Sačuvana


Yuli
Sr. Member
****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Prijedor
Poruke: 265


Obožavam prirodu, druženje, poeziju, muziku...


« Odgovor #18 poslato: Октобар 09, 2011, 11:07:53 »

Sad se sade sve lukovice, cvijetnica koje cvjetaju na proleće.

To su znači, tulipani, narcisi, krokusi, preslice, visibabe itd.  #kisic#
Sačuvana

valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #19 poslato: Октобар 09, 2011, 01:19:39 »

pogledaj u flori na njihovom sajtu www.floraekspres.rs/ a posto si u bg mozes i ad odes do njih da ne placas i postarinu bezveze.....

prelistaj prve cetiri strane i procitaj o lukovicama izaberi za sebe vrste a na 4 strani imas i postupak forsiranja lukovica
Sačuvana


anjuska
Hero Member
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Beograd
Poruke: 744« Odgovor #20 poslato: Октобар 10, 2011, 05:10:39 »

Hvala YULI!!!
Valjevka, super je ovaj sajt, mnooogo lepih vrsta imaju #jupi#.... Samo sad ne mogu da se odlucim :nesvest: Hvala ti!
Sačuvana


Snaev
Full Member
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 164« Odgovor #21 poslato: Фебруар 13, 2012, 11:49:56 »

Kupila sam jesenas u Flori lukovice zumbula.Planiram sledeće god.uzeti veću količinu da bi prodavala  za 8 mart.Te mi ova tura dođe ko proba.Lukovice sam posadila 15 januara ,tako da sad već imaju 3-4 cm.Držala ih u hladnijoj prostoriji  zamračene.Pokrila sam ih papirnom kesom .Pošto su neke počele da se otvaraju al im se još nevidi boja,unela sam u topliju prostoriju ali su neke počele da žute.I dalje su na zamračenom,da li njim fali svetlost?Mislila sam kad se otvore staviti ih na svetlost ali u hladnije da bi duže imale cvet.Koliko je ovo dobro tj.rđavo? :tuzan:
Sačuvana

valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #22 poslato: Фебруар 13, 2012, 12:24:43 »

Kada pupoljci izrastu do 3cm treba premestiti na svetlije i toplije mesto ali ne pretoplo to nikom ne prija

Istina mora ti neko strucniji malo ovo pojasniti ali ono sto ja znam iz svog iskustva od prosle godine u forsiranju zumbula je da su meni malo duze rasli cini mi se da se se pojavili nakon 6 nedelja bili su skroz zamraceni i onda sam ih premestila u topliju sobu ali to toplije znaci ne preko 10 stepeni tacnije stavila sam ih u hodnik koji je zastakljen i ima puno svelosti prakticno kao da su vani  i tek kada su krenuli da cvetaju stavila sam ih u sobu....sto je u sobi toplije to i zumbuli krace traju...
Sačuvana


Jovo
moderator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Vitkovac - Kraljevo
Poruke: 3926« Odgovor #23 poslato: Фебруар 13, 2012, 01:50:11 »

Ja nista ne razumem ovo?To se vec pupoljci vide ili samo listovi?


Pošto su neke počele da se otvaraju al im se još nevidi boja,unela sam u topliju prostoriju ali su neke počele da žute.


Cvetovi su prvo bez boje,bar kod ovih mojih rozih pa kasnije dobiju boju.Koliko znam svakoj lukovicastoj biljci,a i biljkama inace treba dosta svetla cim krene da se nazire nesto iz zemlje ili lukovice ako nisu skroz pod zemljom,tako da su ove bile mnogo dugo bez svetla i zato i zute,ne verujem da ce najbolji da ispadnu sada ali definitivno trebaju da budu negde gde je temperatura oko 10 stepeni i da imaju dosta svetla a i niza temperatura im nece skoditi,trpe oni i mali minus #zmirko#
Sačuvana

Snaev
Full Member
***
Van mreže Van mreže

Poruke: 164« Odgovor #24 poslato: Фебруар 14, 2012, 07:47:39 »

Nisam se Jovo dobro izrazila,to su ustvari listovi. Oni su onako nabujali i treba da se otvore pa da iz njih stabljika sa cvetom proviri. Nisam prehranila zumbule.Šta mislite ako ih prehranim sa Blumijem za cvetanje ?Da li će se to odraziti na kvalitet cveta? #kisic#
Sačuvana

Jovo
moderator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Vitkovac - Kraljevo
Poruke: 3926« Odgovor #25 poslato: Фебруар 14, 2012, 09:32:05 »

Sigurno nece da skodi :smesko: a njima sada treba dosta svetlosti da bi pravilno rasli i da bi dobili lepu boju #zmirko#
Sačuvana

Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

Cvecara Kikka Zrenjanin Belgrade Gift Baskets Rukotvorine Iza Duge
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2011, Simple Machines | Srpski prevod: www.tnenad.net
Theme by hhy89
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.054 sekundi sa 26 upita.