FORUM CVECARA
Април 29, 2017, 06:23:53 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
 
Stranice: [1]   Idi dole
  Štampaj  
Autor Tema: Saveti  (Pročitano 24961 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« poslato: Март 29, 2012, 09:56:28 »Zaštita biljaka od lisne vaši

Biljke možete zaštiti od zelene i crne lisne vaši preparatom MOSPILAN 20 SG u razmeri 2,5g./4l. vode. Zaštita se vrši prskanjem celokupne biljke
 
Zaštita biljaka od bele leptiraste vaši

Možete koristiti preparat LANATE, prskanjem celokupne biljke. Iskustveno u srazmeri 5g./10l. vode. U svakom slučaju preparat koristiti prema uputstvu proizvođača.
 

PREPORUKA


Preparati navedeni protiv plamenjače i pepelnice, za lisnu vaš i belu leptirastu vaš mogu se mešati. Prskati biljke preventivno svakih 10-15 dana od plamenjače i pepelnice, a od insekata, pri pojavi istih.
 

Začinske biljke


Nisu komplikovane za uzgoj. Uspevaju dobro u malim saksijama. Zemlja ne sme da bude prebogata hranljivim materijama. Postavite drenažni sloj - malo peska na dno saksije, jer suvišna vlaga šteti ovim biljkama. Začinsko bilje je veoma aromantično; neposredno pre cvetanja aroma je posebno intezivna. Najbolje ih je brati u kasno prepodne.
 
 
U STARE MUŠKATLE UDAHNITE NOVU ENERGIJU

Tokom kasne zime, kada temperatura u zaštićenom prostoru prelazi 5°C, biljke izbacuju nove izdanke, koji su jako nežni i bledi. Šta treba uraditi? Aktivnije zalivati, po potrebi dodati zemlju (najbolje je izvaditi biljku pre zalivanja, odstraniti izumrli deo korenovog sistema, dodati supstrat u donji deo posude, vratiti biljku i popuniti supstratom posudu), obavezno prihranjivati vodorastvorljivim đubrivom najmanje 2x nedeljno. Na proleće, kada vreme dozvoli, izneti biljku napolje najbolje kada je oblačan dan jer su izdanci osetljivi na jako sunce na koje nisu još adaptirane.
 
 
Zaštita biljaka od sive truleži

Možete koristiti preparat SWITCH 62,5WG u toku razvoja bolesti ili preventivno, prskanjem celokupne biljke. Preparat koristiti prema uputstvu proizvođača. Iskustveno u razmeri 8gr. na 10l vode (8:10) = (gr:l)
 
 
Zaštita biljaka od plamenjače

U primeni su najčešće dva preparata: ANTRACOL WP-70 20gr. na 10l vode EQUATION PRO WGE 6gr. na 10l vode Bilo koji preparat da se koristi treba preprskati celokupne biljke.
 
 
Zaštita biljaka od pepelnice

U slučaju pojave pepelnice na biljkama (biljka izgleda kao da je posuta prah šećerom) treba koristiti jedan od sledećih preparata, najbolje preventivno svakih 10-15 dana: STROBU DF 2gr. na 10l vode ili ZATO 2 gr na 10l vode. I u ovom slučaju je potrebno preprskati celokupne biljke
 
 
Sadnja u lejama

Za sadnju u cvetnim lejama potrebno je prethodno pripremiti zemljište. Najčešći problem je dosta glinovito zemljište. Ako želite lepe cvetne leje dodajte 5-8 litara treseta na 1m2 i umešajte na dubinu od 20cm. Ovo je dubina na kojoj se razvija glavna masa korena cvetnica što je naravno preduslov za dobro i bujno cvetanje.
 
 
MINI ENGLESKA MUŠKATLA

Cveta mnoštvom sitnih cvetova koji potpuno prekriju biljku. Ima polupadajuću formu, naglašeni cvetovi su neobičnih boja, kompaktna vrsta sa pravilnim grananjem, pogodna za sadnju pojedinačno ili u grupama. Savet: voli sunčana mesta i redovnu prihranu. Lepo izgleda kombinacija u istoj žardinjeri sa krupno cvetnom engleskom muškatlom.

TRESET I KOMPOST

Treset je vrsta zemlje nastala razlaganjem određenih vrsta mahovina. Kompost je razložena organska materija koja dosta liči na zemlju, ali je dosta hranljivija
 

U šta sadimo cveće?


Zemlja, odnosno supstrat u koju sadimo cveće može značajno da utiče na kvalitet biljke. Danas se koriste uglavnom gotove cvetne mešavine sastavljene od crnog i belog treseta sa dodacima komposta i mineralnih đubriva.
 
 
Gde gajimo cveće?

Bilo da se radi o terasama, prozorima ili baštama, mesto gajenja cveća karakteriše se određenim uslovima svetlosti, vlage, strujanja vazduha, temperature. Da bi cveće uvek izgledalo zdravo, lepo, razgranato, bujno i intezivnih boja potrebno je da znamo koje uslove ono zahteva. Detaljnijim pregledom po vrstama cveća na našem sajtu saznaćete šta je to što je biljkama potrebno.
 

Kako sačuvati muškatle?


Pre prvih mrazeva, s' jeseni, potrebno je najpre skloniti biljke, skratiti izdanke na 25-30cm i zaštitno preprskati nekim od preporučenih insekticida (Actara ili Mospilan). Potom biljke ostaviti u zaštićenom prostoru (koji nije previše osvetljen sa max. temperaturom do 5°C). Povremeno zalivati.
 
 
Kako se biljke pravilno sade?

Saksijske biljke uvek sadite tako da se nalaze u centru saksije. Supstrat ne "nabijati" oko korena, jer ćete istisnuti sav vazduh i biljka će se brzo ugušiti. Ako sadite u žardinjere kombinujte biljke skladno da jedna biljka ne preraste drugu gušeći je. Ako sadite biljke na terasi, sve biljke će rasti i okretati se prema svetlosti. Iz ovog razloga u prvi red uvek sadite puzave cvetnice koje će se pružiti peko terase, a u drugi red poluviseće biljke koje će jednim delom dopirati i u unutrašnji deo terase. Viseće biljke sadite u saksije koje imaju rezervoar za vodu, odnosno saksije kojima je rupa na dnu uvučena ka vrhu u odnosu na dno saksije, pa se jedan deo vode zadržava i sprečava isušivanje biljaka tokom leta.
 
 
Kako temperatura utiče na biljke?

Za temperaturu možemo reći da je glavni ograničavajući faktor kada se odlučujemo za kupovinu cveća. Treba znati da biljke na temperaturama preko 30ºC zaustavljaju svoj rast, sva voda koju troši koristi se isključivo za rashlađivanje. Jedno od dobrih rešenja jesu saksije sa duplim dnom koje dodatno smanjuju zagrevanje i izbor svetlijih (belih) saksija za jako osunčane pozicije. Još jedna opasnost - niske temperature. Biljke koje su u cvetu vrlo su osetljive na niske temperature, pa rani mrazevi oštete biljku i cvetove, što je najčešći slučaj sa hrizantemom.
 

Kako zalivamo cveće?


U toku dana i po suncu nikada i ni u kom slučaju ne zalivajte biljke čak ni odstajalom vodom. Ukoliko su Vaše biljke stalno izložene visokim temperaturama i vrelom letnjem suncu, dobro je da po zalasku sunca biljke istuširate odstajalom vodom i na taj način ih rashladite. Kada ih zalivate vodite računa da to obavite što ranije ujutro dok još nije vrućina, jer voda na listovima mora da se osuši pre nego sunce bude prejako i sprži listove kroz preostale kapi vode. Ne zalivajte kasno uveče, da biljke u noć ne uđu mokre, jer se na taj način lako zaraze gljivama. Zalivajte biljke kada se supstrat u saksiji potpuno osuši. Zalivajte tako da se biljke dobro natope dok voda ne procuri u podmetač. Ostavite da tako zalivena ostoji oko 30 min., a potom višak vode prospite iz podmetača. U tom slučaju supstrat se povratno zasiti vodom iz podmetača, a biljke su usvojile neophodnu hranu i vodu, a koren vazduh za normalni razvoj. Do sledećeg zalivanja ostavite da se supstrat potpuno osuši. Proverite dodirom prsta da li je supstrat suv, ako je još vlažan odložite zalivanje.

 
Kako i čime hranimo biljke?


Postoji više načina kako nadoknaditi biljkama potrošenu hranu: 1. sporootpuštajuća đubriva, 2. vodorastvorljiva đubriva, 3. folijalna đubriva i 4. organska đubriva.
 
 
Sporootpuštajuća đubriva

Spakovane su u granule koje postepeno otpuštaju hranu u supstrat u koji je biljka posađena. Postoje u obliku štapića koji se samo ubodu u supstrat ili u obliku zrnastih granula koji se umešaju u supstrat prilikom sadnje. Različita je dužina trajanja ove hrane, kod nekih trajumesec, a kod nekih i 6 meseci.
 
 
Vodorastvorljiva đubriva

Uglavnom su u obliku kristala. Rastvaraju se u vodi i sa njima se biljke zalivaju, ali je moguće i da billjke sa njime isprskate. Prskanje vodorastvorljivim đubriima može da dovede do pojave ožegotina na listovima, pa se ipak opredelite za zalivanje.

Folijalna đubriva

Koriste se za prskanje biljaka. Neke biljke su osetljive na ovakav način prihrane, pa mogu da pretrpe oštećenja. Treba se strogo pridržavati uputstva proizvođača kada je doziranje đubriva u pitanju.
 
 
Organska đubriva

Na tržištu se prepoznaju po tome šo u sebi uvek imaju naziv humusa (što potiče od humusnih kiselina kojima ova đubriva obiluju). Ipak efikasnost ovih đubriva po pravilu je mala i za ozbiljan rad ovo može biti samo pomoćno sredstvo.
 
 
Bakopa - saveti

Previše vode može dovesti do propadanja korena, pa je dobro da se između dva zalivanja supstrat dobro prosuši. Biljka za vreme letnjih žega usporeno cveta, pa joj obezbetite istočno orjentisane podeste.
 
 
Da li ledene muškatle izlagaditi direktnom suncu?

Da. Ali treba obraditi pažnju na sledeće: vodite računa da muškatle jakih i nesvakidašnjih boja cvetova ne sadite na najjačem suncu (vrlo popularna bordo), jer listovi mogu da blede, a cvetanje se smanji; na jako osunčanim mestima sadite tzv. "slovenačke muškatle", odnosno sorte dugih stabala intezivno snažnog cvetanja prostim cvetovima u beloj, roze ili crvenoj boji.

by http://cvece-uzici.com/saveti.php?donjagranica=0&g=
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #1 poslato: Март 29, 2012, 10:02:20 »

Sačuvana


Jovo
moderator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Vitkovac - Kraljevo
Poruke: 3926« Odgovor #2 poslato: Март 30, 2012, 08:44:32 »

  :nesvest:

Kad vidim ovo shvatim koliko su u stvari moje muskatle lose :bezreci:
Sačuvana

jaca
Sr. Member
****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Petrovaradin
Poruke: 309« Odgovor #3 poslato: Јул 25, 2012, 02:13:23 »

Kako je ovo moguće?Šta im rade pa ovako cvetaju? :nesvest: :nesvest:
Sačuvana


valjevka
administrator
*****
Van mreže Van mreže

Lokacija: Valjevo
Poruke: 4879


Valjevo


« Odgovor #4 poslato: Јануар 23, 2013, 05:11:01 »

Malo jos da parimo oci i pitamo se u cemu je tajna ????Pocela i 2013 -a ko u raju

Sačuvana


Stranice: [1]   Idi gore
  Štampaj  
 
Prebaci se na:  

Cvecara Kikka Zrenjanin Belgrade Gift Baskets Rukotvorine Iza Duge
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2011, Simple Machines | Srpski prevod: www.tnenad.net
Theme by hhy89
Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.047 sekundi sa 26 upita.